Twelve Houses i Malmö nomineras till Träpriset 2024

Publicerad 2024-03-15

Twelve Houses i Malmö är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

Twelve Houses är en av de utvalda kandidaterna i 2024 års upplaga av den prestigefulla arkitekturtävlingen Träpriset. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar den tid vi lever i. Twelve Houses är ett arkitekturprojekt med tolv radhus utformat av Förstberg Ling. Husen är byggda i korslimmat trä (KL-trä).

– Vi har lagt mycket tid på att arbeta med den synliga trästommen i våra radhus och skapa en varm och gedigen interiör, vi är väldigt glada att den uppmärksammas och nominerats till Träpriset, säger Björn Förstberg, arkitekt på Förstberg Ling och en av de ansvariga arkitekterna bakom Twelve Houses. 

Twelve Houses interiör genomsyras av trä. All fast inredning, som garderober och kök är byggda i massivträ, med luckor av pigmenterad MDF (Medium Density Fibreboard). Träet skapar ett behagligt inneklimat och en mjukhet som står i kontrast mot den hårdare fasaden.

– Vi valde att bygga i KL-trä av främst två anledningar. I första hand för att det är ett klimatmässigt bra byggsätt. I andra hand för att de prefabricerade elementen möjliggjorde att vi kunde projektera väldigt noga och förbereda alla installationer och möten, det blir en väldigt direkt översättning från våra ritningar till den färdiga byggnaden, säger Björn Förstberg.

Svenskt Trä har delat ut Träpriset sedan 1967. I år är det första gången som alla som vill har möjlighet att följa resan genom Sverige, när juryn besöker ett 40-tal träbyggnader där de slutligen enas om vilka 12 som ska bli nominerade. Av juryns fyra medlemmar är tre arkitekter; Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew. Den fjärde medlemmen är Mark Isitt, arkitekturkritiker, journalist och också känd från TV4-serien Grand Designs. I juryarbetet deltog även Björn Johanson som är trä-expert och byggnadsingenjör på Bjerking.

I år sänds hela processen – från juryns diskussioner till att 12 byggnader väljs ut - i ett TV-format i sex delar. Det sista avsnittet visas den 21 mars och är en direktsänd gala där vinnaren offentliggörs. Hela serien om Träpriset 2024 visas på Svenskt Träs YouTube-kanal och på Svenskt Träs hemsida via Trapriset.se

Så här lyder juryns motivering för Twelve Houses:
Ödmjukhet är det första ord som kommer upp. Till platsen, till miljön, till människan, till historia, till tegel och - till trä! Men kanske främst till uppgiften, genom att kombinera rollerna som arkitekt, byggherre och totalentreprenör har arkitekturen kunnat broderas fram till en lugn tegelarkitektur som kläds med människors liv och till en inre träarkitektur full av liv, värme, rumsligheter och in- och utblickar.

Bilder

  • Twelve Houses i Malmö är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

    Ladda ned bild

  • Twelve Houses i Malmö är ett av de nominerade bidragen till Träpriset 2024

    Ladda ned bild

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration