Villa Meltem nominerad till Träpriset 2024

Publicerad 2024-02-16

Villa Meltem är nominerat till att få det prestigefulla Träpriset 2024

Villa Meltem på Gotland är en av kandidaterna till årets upplaga av den prestigefulla arkitekturtävlingen Träpriset. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svensk Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar vår samtid.

–  Träpriset är ett viktigt pris i Sverige som är ett träbyggarland med en lång tradition av träbyggnader och skogsbruk. Det är ett pris som delats ut i över 50 år och som väljs av en seriös jury med verksamma arkitekter och en samhällsengagerad och påläst arkitekturjournalist. Juryn besöker också alla byggnader vilket ger priset en extra tyngd av att vara seriöst, berättar arkitekten Martina Eriksson.

Det privatägda huset, Villa Meltem, är främst byggd i gotländsk kärnfura och är placerad bland tallarna i Salthamn, cirka 15 kilometer norr om Visby. Huset inrymmer kök, flera sovrum och en arbetsdel samt en yogastudio där ägaren, Meltem Duzakin, bedriver yogaverksamhet.

–  Gotland är ju ansett som ett landskap med goda förebilder i stenbyggnader, kalkstensgårdarna och Visby innerstad med många gamla byggnader som kloster, kyrkor, ringmuren. Vi har även över 90 kyrkor i sten på den gotländska landsbygden. Men Gotland har egentligen en mycket lång tradition av trähus som inte uppmärksammas lika ofta som kalkstensgårdarna och bebyggelsen innanför Visby ringmur. Idag byggs tyvärr många så kallade stenhus av dåliga material som har lite med den äldre stenarkitekturen att göra. Jag tycker det blir intressantare att bygga med gotländsk kärnfura som håller en mycket hög kvalité, fortsätter Martina.

Svenskt Trä har delat ut Träpriset sedan 1967. I år är det första gången som alla som vill har möjlighet att följa resan genom Sverige, när juryn besöker ett 40-tal träbyggnader där de slutligen enas om vilka 12 som ska bli nominerade. Av juryns fyra medlemmar är tre arkitekter; Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew. Den fjärde medlemmen är Mark Isitt, arkitekturkritiker, journalist och också känd från TV4-serien Grand Designs. I juryarbetet deltog även Björn Johansson som är trä-expert och byggnadsingenjör på Bjerking.

I år sänds hela processen – från juryns diskussioner till att 12 byggnader väljs ut - i ett TV-format i sex delar. Det sista avsnittet visas den 21 mars och är en direktsänd gala där vinnaren offentliggörs. Hela serien om Träpriset 2024 visas på Svenskt Träs YouTube-kanal och på Svenskt Träs hemsida via Trapriset.se

Så här lyder juryns motivering för Villa Meltem: 
Att vandra runt i villa Meltem är som att kliva rakt in i arkitekturens grammatik och få uppleva den breda palett som finns men som alltför sällan nyttjas. Huset går inte att greppa vid första anblicken utan upptäcks gradvis. Här finns alla typer av rumsligheter, från slutna rum till halvöppna, under tak eller i lä. Man rör sig från rum med dubbel takhöjd till snäva och låga där man sitter nära golvet. Det är en upptäcktsfärd för sinnena, att färdas utan att resa bort och där trä är en ständig följeslagare.

Bilder

  • Villa Meltem är nominerat till att få det prestigefulla Träpriset 2024 / foto: Emil Nordin

    Ladda ned bild

  • Villa Meltem är nominerat till att få det prestigefulla Träpriset 2024

    Ladda ned bild

  • Villa Meltem är nominerat till att få det prestigefulla Träpriset 2024 / foto: Emil Nordin

    Ladda ned bild

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration