KUNSKAPSRESAN MED SVENSKT TRÄ Ung Svensk Form 2023 till Sara kulturhus

Foto: David Valldeby

Vad Carnegie Hall är för en orkester, är Sara kulturhus för en utställning som Ung Svensk Form! Även i år tar sig utställningsturnén till kulturhuset, vars formmässiga akustik är pitch-perfect för vinnarna i årets vibrerande uppsättning. Startskottet för arrangemanget sker i samband med att några av utställarna återvänder från skogen efter årets kunskapsresa med Svenskt Trä.

Den enda plats som kan utmana Sara kulturhus i trä ”så långt ögat kan nå” är skogen. Den 26 maj återvänder Ung Svensk Form till Sara Kulturhus med 2023 års utställning! Samtidigt återvänder en tredjedel av utställarna från just skogen efter att ha avslutat årets kunskapsresa med Svenskt Trä.

– Årets kunskapsresa tar plats i norra Sverige där stipendiaterna får möjlighet att träffa aktörer inom träindustrin och ta del av innovativa projekt. Genom resan vill vi att deltagarna ska få en fördjupad förståelse för skogens produkter och materialet trä, samt få kunskap om hur trä kan bidra till en hållbar utveckling både nu och för framtida generationer, säger Björn Nordin, chef arkitektur och design på Svenskt Trä.

Vare sig det handlar om en inventering av vad som redan finns att tillgå i vårt material-skafferi, eller att ta till vara resterna ur barkborrens skafferi, så pekar mycket av årets träbaserade bidrag på cirkularitet och återbruk. Bland Svenskt Träs stipendiater finns förutom spritsade 3D-möbler en knastrande svamp-fåtölj, klatschiga linfröoljefärger och gediget hantverk som bottnar i återbruket av mångårig kunskap.

– Från Sara kulturhus är vi så glada att ännu en gång kunna erbjuda en plattform för Ung Svensk Form och särskilt med det innehåll vi i år får ta del av som ligger så nära husets vision där hållbarhet mod och nyskapande är tydliga ledord, säger Anna Jirstrand Sandlund, vd Sara kulturhus.

Vernissage och lunchevent
Vid utställningens vernissage den 26 maj bjuder Svensk Form och Svenskt Trä in till lunch och samtal i Sara kulturhus Södra foajé – vegetarisk poké bowl och kaffe serveras till de första femtio anmälningarna. Välkommen att lyssna till stipendiaternas reflektioner från Kunskapsresan tillsammans med Anna Jirstrand Sandlund, vd Sara kulturhus och moderator Björn Nordin, chef för arkitektur och design på Svenskt Trä. Efter samtalet fortsätter vi in till utställningen för enskilda presentationer och guidad visning! 

laura-kjaer-super-superficial-foto-fredrik-sandin-carlson2-kvadrat-scaled.jpg

Laura Kjaer med sitt verk Superficial, foto: Fredrik Sandin Carlson.

 

Turné 2023
Efter utställningsperioden på Sara kulturhus åker Ung Svensk Form 2023 vidare på sin turné. Se hela turnéplanen nedan.

7 – 11 februari, Stockholm Furniture Fair / Greenhouse
2 mars – 16 april, IKEA Museum, Älmhult
26 maj – 4 juni, Sara kulturhus, Skellefteå
2 september – 5 november, Textilmuseet, Textile Fashion Center, Borås
16 November – 11 februari, Malmö museum, Malmö

Utställningen Ung Svensk Form 2023 är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum. Projektet genomförs i samarbete med IKEA of Sweden, Malmö stad, Stockholm Furniture Fair, Svenskt Trä och en lång rad utställningsarrangörer och stipendiegivare.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration