3 frågor till Sara Kulturhus vd – om att jobba i en träbyggnad

Svenskt Trä var på plats när utställningen Ung Svensk Form invigdes i Skellefteå på Sara Kulturhus, i slutet av maj. Vi passade då på att prata med Sara Kulturhus vd Anna Jirstrand Sandlund om hennes upplevelser av att arbeta i ett hus helt byggt av trä.

Hej Anna, hur tycker du att det är att arbeta i Sara kulturhus?

Alltså, det är ju en fantastisk plats att vara på, där man möter så otroligt mycket människor som kommer hit av många olika anledningar. Det vi har försökt vinnlägga oss om är att ha låga trösklar och det ska finnas många olika anledningar att vilja komma hit. Oavsett om man bara vill vara här och uppleva atmosfären, miljön och huset som byggnad eller om man vill gå på något evenemang.

Hur upplever du att en träbyggnad fungerar som arbetsmiljö?

Det jag har fått lära mig är att trä faktiskt gör någonting speciellt med inomhusmiljön. Trä absorberar ljud och man får även ett väldigt behagligt inomhusklimat av att arbeta i ett trähus, jämfört med andra material. Jag upplever att inomhusmiljön påverkar människor i en positiv riktning, huset utstrålar en värme. Ofta kläs ju byggnader in i trä för att man vill ha den ombonade känslan och det har vi helt naturligt här.

Har huset motsvarat dina förväntningar som du hade innan du började jobba här?

Absolut, de har till och med överträffats. Det här är mitt tredje kulturhus som jag är med och startar upp och det här huset har så många sidor som gör att man kan komma ut med någonting helt annat än det man hade förväntat sig av sitt besök. Det märks inte minst när vi har guidade turer och människor får uppleva huset ur det perspektivet, då blir även jag påmind om vilket fantastiskt hus det är. Man blir så lätt hemmablind. Det är fint att bli påmind om hur fantastiskt huset är när det kommer gäster och besökare.

Tack för du ville svara på våra frågor!

Utställningsturnén för utmärkelsen Ung Svensk Form fortsätter under hösten och öppnar igen den 2 september på Textilmuseet i Borås.

Som stolt samarbetspartner och stipendiegivare till utmärkelsen, bidrar Svenskt Trä med inspiration och kunskap om trä till unga designers, samt stöttar i hållbarhetsfrågor som rör materialet. Här kan du läsa mer om vårt engagemang i Ung svensk Form.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration