Hus med ett rum och flera funktioner

ARTIKEL Dolt skärgårdsrum med flera funktioner.

På en ö i Stockholms skärgård ligger ett litet, diskret fritidshus. Den robusta fasaden är behandlad med mörk slamfärg för att smälta in i landskapet, och innanför den öppnar sig en ljus interiör med väggar och tak av björkplywood, golv av douglasgran och fönsterramar av furu, allt behandlat med hårdvaxolja för att ge en slitstark yta. Här är det den platsbyggda stommen av limträ som har fått styra dimensioner och element i husets enda rum, men där ytorna för kök, sovrum och vardagsrum är tydligt avgränsade.

Den västliga fasaden är sluten och ger hemmet en känsla av avskildhet, trots att övriga sidor består av generösa fönster där båda gavlarna går att öppna helt för ytterligare ljus- och luftgenomströmning. Längs de tre öppna sidorna löper ett draperi som går att dra för om man vid vissa tillfällen vill hålla hemmet mer privat. Exteriören är också försedd med en avtagbar skärm som används om man vill göra huset mindre synligt från vattnet.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration