Sittmöbel som konst och läktare

ARTIKEL Skulptural sittplats för elever, som basketläktare och allmän mötesplats.

Ett konstverk som man får sitta på? Ja, nu har Grønnåsenskolan i Tromsö fått en ny skulptural sitt- och aktivitetsplats, tänkt att användas både av skolans elever och som mötesplats för kommunens invånare på kvällar och helger. Med sina 30 meter är den det största konstprojektet i kommunens samling.

Sittplatsen är skapad av vertikalt placerade skivor av plywood, där sittsidan har formats till en mjuk våg. Den är först parametriskt beräknad med hjälp av digitala verktyg och därefter har varje stående skiva CNC-frästs för att få till den kurviga formen. Skulpturen är en spegling av naturen, där det finns både privata och öppna platser. Här vetter den största delen av installationen mot skolans basketplan och fungerar som en öppen läktare, medan den andra sidans böjda del formar ett mer avskilt område med flera nischer.

Sittplatsen ligger i en sluttning och är utformad för att ta hänsyn till ett befintligt träd på platsen. Upp till 70 personer sägs skapelsen rymma samtidigt

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration