Sara Kulturhus vinner Träpriset 2024

På Träprisgalan under torsdagskvällen offentliggjordes vinnaren av Träpriset 2024. Vinnaren blev Sara Kulturhus i Skellefteå – ett landmärke som har fått internationell uppmärksamhet för sin innovationskraft som flyttat fram positionerna för träbyggandet. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar den tid vi lever i.

– Vi är otroligt hedrade och glada för att ha vunnit Träpriset 2024. Vi vill tacka våra modiga beställare som vågade satsa på hållbart byggande för framtiden, säger Robert Schmitz och Oskar Norelius ansvariga arkitekter för Sara Kulturhus vid White Arkitekter.

Sara Kulturhus är med sina 20 våningsplan en utav världens högsta träbyggnader. Kulturhuset ligger mitt i hjärtat av Skellefteå och utgör en naturlig mötesplats som kombinerar stadens rika trätradition med modern ingenjörskonst. Träet i byggnaden kommer från närliggande skogar.

– Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning, säger Rahel Belatchew, ordförande i Träprisjuryn och grundare av Belatchew.

Vinnaren av Träpriset 2024 offentliggjordes på Träprisgalan den 21 mars. Galan ägde rum i den nybyggda delen av Tekniska Muséet i Stockholm som heter Wisdome Stockholm, en byggnad helt i trä som bland annat inrymmer en sfärisk 3D-biograf. Det vinnande bidraget fick, utöver titeln som vinnare av Träpriset 2024, också en vinstsumma om 100 000 kronor. Prisutdelare var kulturminister Parisa Liljestrand.

– Jag känner stor glädje och vill verkligen gratulera Sara Kulturhus och upphovspersonerna. Om jag skulle sätta ett ord på årets Träpris så är det framtidstro. Vi har förnyat Träprisets kommersiella form och tagit position för framtiden. Sara Kulturhus spänner bågen och inspirerar hela världen till den hållbara omställning vi behöver och som kommande generationer är så beroende av, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset på Svenskt Trä.

Hela serien om Träpriset 2024 kan du ser här.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration