Två ovanliga pärlor i trä nomineras till Träpriset 2024

PRESSMEDDELANDE Outdoor Office i Stockholm och Twelve Houses i Malmö är två av kandidaterna i 2024 års upplaga av Träpriset som nu står klara för final. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar tiden vi lever i.

–  Twelve Houses byggdes effektivt med KL-trästomme och uppvisar med sin tegelfasad ett harmoniskt samspel med staden Malmö. Outdoor Office är å sin sida ett fint exempel på en tillbyggnad med arkitektonisk kvalitet både utomhus och inomhus, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset på Svenskt Trä.

Svenskt Trä har delat ut Träpriset sedan 1967. I år är det första gången som alla som vill har möjlighet att följa resan genom Sverige, när juryn besöker ett 40-tal träbyggnader där de slutligen enas om vilka 12 som ska bli nominerade. Av juryns fyra medlemmar är tre arkitekter; Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew. Den fjärde medlemmen är Mark Isitt som är arkitekturkritiker, journalist och också känd från TV4-serien Grand Designs. I juryarbetet deltog även Björn Johansson som är trä-expert och byggnadsingenjör på Bjerking.

I år sänds hela processen – från juryns diskussioner till att 12 byggnader väljs ut – i ett TV-format i sex delar. Det sista avsnittet visas den 21 mars och är en direktsänd gala där vinnaren offentliggörs. 

Juryns motiveringar

Outdoor Office:
Genom lövverket anar vi en byggnadskropp som svävar ut över den solbelysta skogsbacken och vars undersida är utformat som ett utomhusrum. Elegant och enkelt utfört med stor inlevelse. Kopplingen till den befintliga byggnaden är skickligt utförd. I det stora centrala rummet är naturen utanför påtaglig på ett nästintill fysiskt sätt. Ett mycket fint projekt som rymmer stora tankar. 

Twelve Houses:
Ödmjukhet är det första ord som kommer upp. Till platsen, till miljön, till människan, till historia, till tegel och - till trä! Men kanske främst till uppgiften, genom att kombinera rollerna som arkitekt, byggherre och totalentreprenör har arkitekturen kunnat broderas fram till en lugn tegelarkitektur som kläds med människors liv och till en inre träarkitektur full av liv, värme, rumsligheter och in- och utblickar.

Hela serien om Träpriset 2024 kan du ser här.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration