Furulampan L05

Med hjälp av experimentellt arbete med ljus har studenterna på Carl Malmstensskolan satt form på sina designidéer i projektet Woodlights.


"L05" formgiven av Anders Henckel Nielsen. Foto: Olof Grind.

Tanken bakom projektet är att skapa ett lampsystem där samma element kan utföra flera olika funktioner för olika platser i hemmet. Genom att addera få element kan lampan ändras från en taklampa över matbordet till en bordslampa på ett skrivbord. Den kan även bli en golvlampa i vardagsrummet. 
Utgångspunkten för lampan är en designfilosofi. Design bör skapas som ett samspel mellan hand och tanke, för att den slutliga produkten ska passa både för kropp och själ. 
Formen på armaturen uppkom genom en process. I ett försök att inte tänka och istället låta handen arbeta. Tillfälligheter och naturkrafter har varit avgörande för den slutgiltiga formen. En designprocess där själva görandet skapar formen och produkten. Lampan formades i en primitiv process där en pinne trycktes in i det mjuka skärmröret. Resultatet blev en lätt armatur som naturligt omfamnar pinnen som sitter kvar och agerar som stöd. 

Här kan du läsa pressmeddelandet "Furulampan – en lysande återvändare i ny tappning" och ladda ner bilder.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration