Furulampan Nock

Med hjälp av experimentellt arbete med ljus har studenterna på Carl Malmstensskolan satt form på sina designidéer i projektet Woodlights.


"Nock" formgiven av Markus Barvestig. Foto: Olof Grind.

Nock är en armaturfamilj som skapar god arbetsbelysning i olika miljöer men som samtidigt för in ett naturmaterial som kan mjuka upp och skapa kontrast i ett rum. 
Inspirationen till Nock ligger i tillverkningsprocessen. Vad händer om man översätter vanlig tillverkningen av strängpressad aluminium till trä? Jag ville ta fram en profil som, på ett enkelt sätt, kan kapas i varierande längder för att bli till olika produkter i en armaturfamilj. 
Genom att sandblästra ytan vill jag förhöja furuns egenskaper, dess vackra ådring och struktur. I materialet trä är vårveden alltid mjukare än höstveden, då den har vuxit snabbare och i furun är den skillnaden extra stor. Genom att sandblästra furun slits vårveden ned snabbare än höstveden och på så sätt skapas en struktur med toppar och dalar i materialets yta. 
Nock är en ärlig produkt, ärlig mot funktionerna och dess material. Den justerbara upphängningen blir en synlig, dekorativ detalj i produkten tillsammans med den sandblästrade ytan som framhäver furun. 

Här kan du läsa pressmeddelandet "Furulampan – en lysande återvändare i ny tappning" och ladda ner bilder.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration