Furulampan Take away

Med hjälp av experimentellt arbete med ljus har studenterna på Carl Malmstensskolan satt form på sina designidéer i projektet Woodlights.


"Take away" formgiven av Åsa Persson. Foto: Olof Grind.

Take away är en portabel armatur som är baserad på idén att människor ska kunna vara fria att ta med sig ljuset dit de behöver det. Den kan fungera såväl i hemmet vid skrivbordet som i offentlig miljö där den kan passa som dekorativ belysning i en korridor. Att kunna flytta på en ljuskälla utan att ändra i en hel inredning finns ett stort behov av, speciellt då det i många hem finns mörka vrår som saknar utrymme för en lampa. 
Jag vill skapa en armatur som kan hängas på väggen där de tomma ytorna finns. Detta för att enkelt kunna förflytta armaturen utan att göra en större påverkan på omgivande inredning. 
Resultatet är en armatur med tillhörande krokar. En enda ljuskälla som går att använda i olika situationer där den hängs upp på en krok eller läggs på en yta. Krokarna placeras ut där ljuset vanligtvis behövs och armaturen kan hängas upp på rätt plats. Kroken med sin solida och skulpturala form är till för att vara dekorativ i sig själv då armaturen är på annat håll. 
Jag har valt att arbeta i svensk furu, aluminium och LED. Materialen är råa för att ge en ärlig känsla samtidigt som de kontrasterar fint med varandra. 
Med armaturen Take away skapas ett samspel mellan människa och inredning.

Här kan du läsa pressmeddelandet "Furulampan – en lysande återvändare i ny tappning" och ladda ner bilder.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration