Stol Delilah - DesigninPine


Foto Magnus Glans

Nicholas James Soubiea

Nicholas James Soubiea har utgått från den svenska pinnstolstraditionen som han tolkat på sitt eget sätt. En stor del av arbetet har handlat om att förenkla formspråket för den klassiska skandinaviska pinnstolen och hitta fram till en tydlig och enkel design.

Nicholas menar att furun är annorlunda mot andra svenska träslag och har egenskaper som designen måste anpassa sig till. I hans stol är det materialet som skapar uttrycket tillsammans med formen.

Traditionella pinnstolar är tillverkade i björk, har sju vertikala pinnar i ryggen och ett H-kryss mellan de fyra benen. Nicholas har istället arbetat i massiv furu med inslag av mässing.

– Vi har haft många diskussioner kring om det verkligen varit nödvändigt att blanda in ytterligare ett material. För mig är det viktigt att varje detalj har en funktion. Därför är staven i mässing inte bara en utsmyckning. Det är en elegant och iögonfallande detalj som stabiliserar hela stolen. Den lilla utfräsningen längst ner på stolsbenen skapar lätthet i den annars så robusta möbeln.

När stolen inte används vill Nicholas att den ska fungera som en inredningsdetalj som väcker nyfikenhet och ger hemmet en viss status. Stolen får gärna bli färgglad, men oavsett om den laseras eller målas ska furun alltid lysa igenom. 

 

Foto Magnus Glans

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration