Stol The Braided Chair - DesigninPine


Foto Magnus Glans

Johannes Lif

Johannes Lif antar gärna utmaningar. Därför har han valt att göra en stol, arketypmöbeln som på många sätt är något av det svåraste man kan designa. För Johannes handlar design om utmaningen att balansera och fånga olika element, egenskaper och viljor i en och samma form.

– Idén till min stol fick jag från en flätad spånkista som jag såg i en second hand affär, berättar Johannes. Flätningen återkommer i ryggen på stolen och lyfter fram den traditionella korgflätningen på ett nyskapande sätt. Flätningen visar också på furuns mångsidighet. Ett lätt, men ändå starkt och flexibelt material.

Designen har ett nordiskt uttryck, men Johannes har medvetet anpassat sin stol efter kinesiska behov. I Kina sitter man annorlunda, normalt lite lägre och längre ut på stolen och man uppskattar möbler med bredd. Utmaningen har legat i att hitta en balans mellan det nordiska uttrycket och de kinesiska behoven.

Johannes ser sin snickeribakgrund som en tillgång, speciellt när han löser konstruktionsproblem, men även när han skissar i fullskala. Samtidigt konstaterar han att alla i gruppen arbetar på olika sätt och den absoluta styrkan med Malmstens är att det finns så många olika kompetenser samlade under ett och samma tak.

 

Foto Magnus Glans

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration