Slitstarkt golv med oanade mönsterkombinationer

ARTIKEL Ett varmt och visuellt tilltalande golv samtidigt som det sätter hållbarhet i fokus.

När man skär ut fönster och dörrar ur KL-träelement får man mindre element, urtag, dessa används bland annat till reglar. Som ett delprojekt i det EU-finansierade projektet »Tillverka i trä« har designduon Sara Szyber och Marc Hoogendijk velat visa att även dessa delar är en resurs och en råvara som kan bli till nya produkter, till exempel ett slitstarkt golv. De har bland annat utvecklat ett kubbgolv där mönstret går att variera, men som tydligt framhäver det svensktillverkade KL-träets randiga struktur. Det ger ett varmt och visuellt tilltalande golv samtidigt som det sätter hållbarhet i fokus.

Minska klimatavtryck

Detta inspirerade i sin tur White arkitekter att jobba med golvet för det svenska outdoormärket Houdini, som strävar efter att minska sitt klimatavtryck. När de skapade företagets nya butik låg fokus på återbruk och cirkulär ekonomi, och den ursprungliga arkitekturen bevarades. Delar av golvytan fick ett trägolv av KL-trä, utvecklat för den specifika platsen.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration