Hållbar utveckling på olika sätt - Freyja

ARTIKEL Området kring Slussen i Stockholm förändras i snabb takt där nya mötesplatser dyker upp lite varstans.

En del av förändringen står fastighetsbolaget Slussgården för, vars påbyggnad (timber-on-top) av kvarteret Överkikaren 30 snabbt blivit ett av huvudstadens nya landmärken. Sedan i våras går hissen hela vägen upp till den nybyggda 13:e våningen där restaurang Freyja med tillhörande takterrass bjuder på både folkliv och huvudstadens mäktigaste panoramautsikt över Mälarens inlopp och Södermalm.

Startskottet till påbyggnadsprojektet var den drygt 30 år gamla glaslanterninen på taket av Sveriges kommuner och regioners fastighet på Hornsgatan 18 som behövde bytas ut. Det hela tog en spännande vändning när Slussgården i samarbete med Wingårdhs såg potentialen för någonting mycket större.

– I samband med det planerade bytet av lanterninen såg vi över hur den tidigare otillgängliga takytan skulle kunna nyttjas på ett bättre sätt. Påbyggnaden går i linje med vår ambition att bidra till den positiva utvecklingen av området och stämmer väl överens med Stockholms stads vision att skapa nya mötesplatser, säger Lars Kinneholm, vd för Slussgården.

Utnyttja befintlig stuktur

Fastigheten ritades av Mats Edblom och stod klar 1989. Då var den ett välkommet tillskott i kvarteret, eftersom den byggdes på det hål som blivit kvar sedan Söderleden flyttats ner under Södermalm. Den speciella grundläggningen som krävdes vid byggnationen innebar bland annat att en framtida grundförstärkning inte skulle vara ekonomiskt försvarbar, något som aktualiserades i samband med planeringen av påbyggnaden.

– Vi behövde helt enkelt utnyttja den befintliga strukturen och bygga på ett sätt som inte påverkade stommen. Valet av trä blev därför ett nödvändigt beslut. Av bärighetsskäl i första hand, men även av hållbarhetsskäl, fortsätter Lars Kinneholm.

Från att idén om en påbyggnad väcktes tog det endast nio månader tills man fick bygglov, varpå en smidig byggprocess följde. Lars Kinneholm och Niklas Carlén, chef för Wingårdhs Stockholmskontor, lyfter fram det fina samarbetet mellan Slussgården, staden, arkitekterna och byggarna på MVB Öst som den främsta anledningen till att projektet kunde genomföras snabbare än man vågat räkna med.

– Staden vill utveckla på en ansvarsfull grund, och jag tror att de uppskattade att restaurang och takterrass skulle ge fastigheten en publik funktion och inte vara en privat angelägenhet. Vi såg till att deras frågor redan var besvarade och att vi arbetade inom detaljplanens förutsättningar och inte påverkade stadssilhuetten, säger Niklas Carlén.

KL-trä och limträ

Stommen till restaurangen är byggd av korslimmat trä, KL-trä, från Martinsons och limträ från Moelven. Även om träets höga prefabriceringsgrad bidrog till ett snabbt montage krävdes noggrann planering för att tackla de logistiska utmaningar som ett projekt mitt i centrala Stockholm innebär.

– För att kunna lyfta upp de stora KL-träelementen behövde vi stänga av trafiken runt kvarteret. Det kunde vi inte göra dagtid, utan vår byggentreprenör MVB Öst var tvungen att göra dessa lyft nattetid, berättar Lars Kinneholm.

Den nya glaslanterninen vilar som en uppochnedvänd båt diagonalt över det nya våningsplanet där påbyggnaden ansluter till den utökade höjden på ena sidan om lanterninen. Ena halvan utgörs av restaurangdelen under tak och den andra av terrassen under bar himmel med plats för 400 gäster. Att besöka restaurangen känns som att kliva in i en vindsvåning där intrycket förstärks av fina utblickar i alla väderstreck tack vare de påbyggda burspråken. Alla installationer är gjorda direkt mot den synliga trästrukturen med tillägg av bordeauxfärgade akustikelement framtagna av Wingårdhs Göteborgskontor som ansvarat för inredningen.

– Vi ville möta Slussgårdens önskan om att manifestera träet och låta det ta plats utan att bli alltför generiskt. Därför valde vi att gråbetsa de råa KL-träväggarna som är synliga invändigt och har fått en karaktär som liknar drivved, säger Niklas Carlén.

Trä som koncept

Restaurangbyggnadens sedumtak hjälper till att rena luften och minska energiförbrukningen tack vare sin isolerande effekt. Dessutom bidrar det till den biologiska mångfalden. En ny, effektiv ventilationsanläggning har ersatt den 30 år gamla anläggningen, och även den nya glaslanterninen står för ytterligare energibesparing.

– Trä går hand i hand med det koncept och den filosofi vi har för Freyja. Här jobbar vi nordiskt, vilket speglar allt från det vi lägger på tallriken till miljön vi rör oss i. Materialet ger takvåningen en varm och ombonad atmosfär. Dessutom bidrar det till en riktigt bra akustik som uppskattas både av våra gäster och av oss som arbetar i restaurangen, säger Malin Olander, vd för Freyja.

Om restaurangen drar åt det eleganta hållet så är terrassen med sina två takbarer mer rå och avskalad. Här ligger fokus på utsikten över staden, vilket räcker mer än väl för att göra det här till en magisk plats.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration