”Nya rekordsiffror under första halvåret” Försäljningen av limträ fortsätter att öka!

PRESSMEDDELANDE En stark avslutning på första halvåret 2018 resulterade i nya rekordsiffror för den svenska limträbranschen.
− Det är en stadig och långsiktig försäljningsökning som inte ens en sen vår kunde stoppa, säger Johan Fröbel, chef teknik och distribution på branschorganisationen Svenskt Trä.

Den svenska limträbranschen har slagit försäljningsrekord flera år i rad. Under 2017 sålde limträproducenterna sammanlagt drygt 85 000 kubikmeter limträ, vilket kan jämföras med cirka 77 000 kubikmeter år 2016.

Försäljningen rivstartade även i januari 2018, för att sedan mattas av något under februari och mars på grund av den sena våren. När vädret sedan vände sköt försäljningen fart igen för att landa på en ökning på 2 procent det första halvåret.

− Den ökade efterfrågan vi sett de senaste åren är ingen tillfällighet, utan resultatet av ett paradigmskifte i byggbranschen. Vi räknar nu med att resten av året fortsätter att vara intensivt för de svenska tillverkarna av limträ, säger Johan Fröbel.

Nedbrutet på månader visar statistiken bland annat att försäljningen av projektbalkar gick upp 17 procent i maj 2018, och den totala försäljningsvolymen 10 procent, jämfört med samma månad året innan.

Bakom rekordsiffrorna ligger bland annat de stora fördelar som finns med att bygga med limträ: det är förnybart, vackert, lätt att forma, brandsäkert och ett av de starkaste konstruktionsmaterialen i förhållande till sin vikt.

− Genom att använda limträ som konstruktionsmaterial går det att kombinera spännande arkitektur med minskade klimatavtryck. Till det kommer också att Sverige är ett traditionellt skogsland och har flera producenter av limträ som är ledande i världen inom sitt område, säger Johan Fröbel.

För mer kunskap om limträ:
Ett tips för den som vill lära mer om möjligheterna med trä är att läsa nya Limträhandbok Del 1-4 som Svenskt Trä gett ut. Ett annat är att hålla utkik efter de välbesökta kunskapsdagar och föreläsningar som Svenskt Trä arrangerar.

Läs mer om limträ här!

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration