Träpriset 2020

Foto: Åke E:son Lindman

Träpriset är ett arkitekturpris instiftat av Svenskt Trä och en av Sveriges största och mest kända arkitekturtävlingar. I Träpriset 2020 har sammanlagt 130 tävlingsbidrag kommit in. Av dessa har juryn besökt drygt 40 byggnader och av dessa har 12 byggnader nominerats.

Träprisgalan 2020 flyttas fram till hösten

Med anledning av coronaviruset har Svenskt Trä beslutat att flytta fram Träprisgalan 2020 som enligt plan skulle ha hållits den 19 mars på Berns i Stockholm.

Många av våra 730 gäster, talare och andra medverkande har fått rekommendationer eller restriktioner att inte resa eller delta i större arrangemang. Vi vill stå för en gala där våra gäster känner sig trygga och där vi kan fokusera på glädje och att hylla träarkitekturen i Sverige.

När vi i höst genomför Träprisgalan eftersträvar vi att behålla scenprogrammet. Du som är anmäld till galan kommer att ges förtur vid anmälan i höst så att du inte mister din plats.

Vi återkommer med datum. Vi beklagar de ändrade förutsättningar detta beslut kan medföra men vädjar samtidigt till förståelse för vårt beslut som grundar sig på välvilja mot alla berörda parter.

 

Vi har i detta Träpris kunnat konstatera att trä tar ny mark. Eran då trä ansågs var småhusens byggmaterial är helt klart förbi. En stor del av de nominerade projekten utgörs av anläggningar eller publika byggnader. Vi har vid våra resor runt om i Sverige i våras även kunnat konstatera att oavsett byggnadsstorlek förmedlar god träarkitektur utförd med rätt handlag och förståelse för trämaterialet en känsla av välbefinnande och trivsel. När denna människovänliga dimension dessutom går hand i hand med små avtryck på klimatet kan man med fog säga att trä gör alla till vinnare!

Trä gör alla till vinnare!

Men i Träpriset ska vi nu, som seden bjuder, kora en arkitektonisk vinnare bland de fantastiska byggnader vi fått in i tävlingen. Vinnaren kommer presenteras på Träprisgalan som hålls på Berns i Stockholm den 19 mars nästa år. Det blir den trettonde pristagaren i ordningen som får den stora äran att ta emot vår statyett den gyllene hästen. 

Ungefär en månad senare hålls Forum för Bioekonomi och här delar H.M. Konung Carl XVI Gustaf ut plaketten till vinnaren av Träpriset 2020. En plakett som ska fästas på byggnaden som vunnit Träpriset. De nominerade bidragen kommer även att presenteras i boken ”Arkitektur i trä – Träpriset 2020” samt turnera i en svensk vandringsutställning. Vi kommer dessutom i samarbete med Sveriges Arkitekter och på uppdrag av Sveriges riksdag marknadsföra träprisprojekten internationellt.

Program för Träpriset 2020

NÄR: Hösten 2020. Nytt datum annonseras inom kort 
VAR: Berns, Stockholm. Ingång från Berzelii Park.
ANMÄLAN: Öppnar hösten 2020. Nytt datum annonseras inom kort 

12:00 Registreringen öppnar
Din personliga biljett i form av en QR-kod skickas via e-post vid anmälan här på eventsidan. Vid ankomst till Träprisgalan 2020 kommer entrévärden att efterfråga och scanna QR-koden.
 
13:00 Programstart från scen
Anki Frécon, konferencier och Mathias Fridholm, Svenskt Trä hälsar välkomna
 
13:15 Architects Declare – Klimatfrågan i fokus
Arkitekternas uppror, Architects Declare, startade i maj 2019 i Storbritannien för att samla arkitektbranschen kring en av vår tids stora utmaningar - klimatet. Hur vi väljer att bygga våra städer har stor inverkan på miljön - vi behöver möta samhällets behov utan att överskrida jordens ekologiska resurser.
Talare: Tobias Olsson, Sveriges Arkitekter
 
13:30 A Working Lab – En byggnad med klimatet i fokus
Ett av målen när man byggde innovationsarenan och kontorsbyggnaden A Working Lab i Göteborg var att minska klimatpåverkan både i byggskedet och under drift. För att bygga mer klimatneutralt krävs beräkningar och deklarationer som tydligt visar på klimatbelastningen. Här har valet av material bidragit till en minskad klimatpåverkan med cirka 15-20 procent.
Talare: Kerstin Sandholt, Tengbom och Susanne Kovács Österberg, Tengbom
 
13:50 Juryn för Träpriset 2020 presenteras
 
14:00 Presentation av nominerade
Nominerade i kategori: Villor och fritidshus
 
14:45 Eftermiddagsfika
 
15:30 Pushing the boundaries with wood
Timber construction is undergoing a renaissance. We are now pushing the boundaries of what can be done; erecting cutting-edge office towers and industrial domes. Blumer-Lehmann AG makes the most spectacular wooden constructions and are pushing the limit for what can be done with wood.
Speaker: Katharina Lehmann, president and owner Blumer-Lehmann AG
 
16:15 Presentation av nominerade
Nominerade i kategori: Infrastruktur och industri
Nominerade i kategori: Flerbostadshus
Nominerade i kategori: Små projekt
Nominerade i kategori: Publika byggnader och anläggningar
 
18:15 Vinnaren av Träpriset 2020 presenteras
Prisutdelning med H.K.H. Prinsessan Victoria i Stora Salongen på Berns
 
18:35 Mingelmiddag med musikunderhållning
Andreas Ferronato, kvällens DJ och saxofonist

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.