Finsk träbil utmanar fordonsindustrin

Biofore i Helsingfors, Finland av UPM

HÅLLBARHET OCH ÅTERVINNING har stått i centrum när studenter från Metropolia University of Applied Sciences i Finland i samarbete med finska företaget UPM har tillverkat framtidens bil – en bil byggd av trä och andra naturliga kompositmaterial.

Delar som traditionellt är tillverkade av plast, så som kupégolv, dörrpanel och mittkonsol är gjorda av varmformpressat trämaterial eller cellulosafiberförstärkt plastkomposit, som innehåller drygt 50 procent förnyelsebar råvara. Även invändiga paneler, instrumentbrädan liksom stötfångare och sidokjolar är tillverkade i dessa material som avser förbättra den allmänna miljöprestandan. På så sätt kan beståndsdelarna i en bil återanvändas i ett nytt fordon och återvinnas i all evighet.

Motorn är en modern förbränningsdieselmotor och drivs med träbaserad förnybar diesel. Bränslet liksom konstruktionskomponenterna har tillverkats av UPM. Företagets affärsidé är att utveckla och använda fiber-och skogsbiomassa i sina produkter och skapa tillväxtmöjligheter som bygger på kontinuerlig produktutveckling och innovation.«

w| metropolia.fi, upm.com

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration