Exponerad stomme bryter av

Meiken HQ i Maniwa, Japan av NKS Architects

När den japanska träkonstruktören Meiken Lamwood behövde ett nytt huvudkontor resulterade det inte bara i att företagets med-arbetare kunde samlas under samma tak i stället för att som tidigare vara utspridda över flera arbetsplatser. Byggnaden fungerar också som ett showroom där det är tydligt vad som går att åstadkomma med trä. 

Den transparenta söderfasaden står tillsammans med mindre takfönster för byggnadens ljusinsläpp, medan de östra och västra fasaderna är täckta med KL-träskivor och ytterpanel av furfurylerat furu. Konstruktionen definieras av ett rutnät av interiöra limträbalkar. Det V-formade takbjälklaget består av exponerade KL-träpaneler, som ramar in rutkonstruktionen. 

Byggnaden består av två våningar med ett atrium i mitten och arbetsutrymmen ordnade runt det, allt avdelat av det återkommande rutnätet.

Läs mer på nksarc.com

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.