Ett transparent vardagsrum för byn

Samling i Sand, Norge av Helen & Hard

Det nya biblioteket i norska Sand erbjuder både kultur och litteratur, samtidigt som det knyter ihop centrumkärnan till en helhet genom en huvudgata på ena sidan samt kyrka och park på den andra sidan. Den transparenta entrén, där en huvudgång leder rakt genom lokalen och ut på andra sidan, skapar öppenhet och inbjuder till passage. Förhoppningen är att besökarna också ska vilja stanna kvar, ta en kopp kaffe och bläddra i en bok. 

Biblioteket består av två våningar, uppbyggda kring ett atrium, vilket lämnar högt i tak och låter den exponerade stommen av limträ med sin varsamma kurvatur sätta prägel på lokalen. De tekniska armaturer som har integrerats i innertaket döljs av späda lameller som fortsätter ner längs väggarna och tillsammans med bokhyllorna formar en helhet. Lamellerna fungerar också som solskydd framför fönstren. 

Övervägande delen av byggnaden är skapad av trä, både för att dra nytta av materialets taktila egenskaper och för att återspegla det norska kulturarvet.

Läs mer på helenhard.no

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.