Handformade moduler skapar rum

Trägrotta i Trikala Korinthias, Grekland av Tenon architecture

Grottor har använts som tillflyktsplats och fristad sedan urminnes tider, och det har fått ge inspiration till en renovering på ett grekiskt kurhotell. Innanför det hårda och skyddande skalet – betong klädd med sten som har hämtats lokalt – öppnar sig en varm och inbjudande interiör, med kurvig struktur av gran. Kök, skåp och golv är av kvistfri furuplywood. En luft-spalt mellan träkonstruktion och betongskal reglerar rummets fuktighet och temperatur, detta genom att utnyttja träets naturliga förmåga att binda fukt. Detta var viktigt, eftersom hotellet ligger på hög höjd och temperaturen därmed varierar kraftigt under hela året.

Konstruktionen består av 1 112 trädelar, sågade från träd som växer i närområdet. Ritningarna för varje del producerades algoritmiskt och varje bit bearbetades sedan manuellt på platsen och konverterades till 55 större moduler. Varje modul skars och formades för hand innan hela strukturen monterades, allt för att slutresultatet skulle bli mer skulpturalt.

Läs mer på tenon-architecture.com och spana in den fina processen bakom grottan i det här youtube-klippet!

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.