Obrutet tak skapar rymd

The Wooden Villa i Soulac-Sur-Mer, Frankrike av Nicolas Dahan

Som en oas mitt i tallskogen ligger en familjevilla, försiktigt insmugen på den sandiga platsen. Utan vare sig trappsteg eller höga trösklar blir uteplatsen en länk mellan mark och hus, varifrån besökaren går rakt in i valfritt rum – alla har nämligen utekontakt.

Innertaket består av 136 kassetter av lärk, lika många som golvpanelerna av okume (västafrikanskt träslag), vilket bildar en symbios mellan uppe och nere. Varken tak eller väggar har några skruvar, och antalet stålkomponenter har hållits nere genom att i stället använda skuggfogar. Taket är uppburet av en 16 meter lång limträbalk. Träet kompletteras med skjutdörrar av glas, hela tre meter höga. Men platsen är väderutsatt, och för att tak och glas ska hålla sig kvar på sin plats har arkitekterna förstärkt delar av konstruktionen med betong, som dock dolts innanför träväggarna. Den omgivande skogen skyddar också mot kraftiga vindar, men släpper igenom det lugna ljudet av vågor från närliggande Biscayabukten.

Läs mer på nicolasdahan.fr

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.