Typologi och hantverk en vinnande kombination

Ateljé i Södersvik på Rådmansö av Södersvik arkitekturproduktion

En byggnad som skapar såväl dynamik som intimitet och som inbjuder till stor experimentlusta. Träpriset 2020 går till »Ateljé i Södersvik« för en ateljé i Roslagen som på ett naturligt sätt tar sin plats i bebyggelsen.

Äntligen har vinnaren av Träpriset 2020 korats och offentliggjorts på Träprisgalan som skedde i digital form i början av december. De tolv finalisterna har alla presenterat innovativa objekt som på olika sätt har lyft fram träets möjligheter som byggmaterial i dag och i framtiden. Under det två år långa arbetet med att kora vinnaren har träets närvaro och uttryck varit centralt för juryn, berättar dess ordförande Carmen Izquierdo: 

– Diskussionen har kretsat kring träets betydande roll för de rum och rumsupplevelser som de olika byggnaderna har att erbjuda. Såväl i yttre som inre rum, allmänna som intima, visar de nominerade projekten mycket hög arkitektonisk kvalitet. 

Slutligen kunde juryn enas om att det prestigefyllda arkitekturpriset ska gå till en ateljé i Södersvik på Rådmansö i Norrtälje kommun – en byggnad som med sin enkla typologi och sitt gedigna hantverk smälter väl in i Roslagens kulturlandskap samtidigt som den också väcker tankar om form och olika användningsområden. 

– En rolig sak med Träpriset är att det går att avläsa nya trender i det. I bidragen till årets pris ser vi att många har nytolkat konstruktiva inslag och förhållningssätt från allmogen. Jag tycker att ateljén i Södersvik andas en hel del av det, säger Alexander Nyberg, arkitekt på Svenskt Trä och ansvarig för Träpriset. 

Ateljén  för tankarna till en modern lada med gedigna fönsterluckor, en port av stål längs ena gaveln samt ett öppet loft. Byggnaden stod klar 2018, och att den är en kombinerad arbetsplats och bostad väcker många funderingar om hur kreativiteten utvecklas när man bor och arbetar i samma rum, liksom hur rummet behöver vara utformat för att skapa både dynamik och en ombonad känsla.

– Träpriset 2020 ett kvitto på att vi har gjort något som andra kan uppskatta, ett fantastiskt hedersbetyg, säger Anders Johansson, arkitekt och byggherre.

– En utmaning var byggnadens rymd. Den har en takhöjd på 6,25 meter och långa väggar utan mellanväggar. De höga vind­känningar som kan uppstå möts av snedsträvorna som man ser på insidan, och det gör att förutsättningarna och det arkitektoniska svaret hänger ihop.

Sånär som på en separat badrumsdel upptar den öppna ateljén, kompletterad med ett sovloft, hela golvytan. Rymd, ljus och akustik är därför viktiga komponenter. Högt monterade fönsterband under takfoten mot norr, ett generöst fönster med inbyggd förvaring mot öster samt höga vertikala öppningar mot söder skapar ett dynamiskt ljus i ständig förändring. Ateljén är öppen till nock, och den exponerade takstolen ger tillsammans med takbalkar av grovhuggen dimension rummet ett sammanhållande uttryck. Golvet är av kvistig obehandlad furu, och de ljusa plankorna blir en harmonisk kontrast gentemot väggarnas rustika formspråk. 

– Ateljé i Södersvik har något glädjefyllt och otvunget i sig, det känns att arkitekterna har haft roligt, och det ger huset en lekfull och tillåtande känsla. Träet utgör en praktisk och varm inramning av vardagen snarare än ett finputsat smycke som man inte får röra, säger Alexander Nyberg.

Stomme och paneler är av sågad gran, med obehandlade ytskikt som får åldras naturligt. Som sig ska när det handlar om ett pris som lyfter fram träarkitektur får materialet ta sin plats. Trä används genomgående, både i stor och liten skala, från stomme till möbler. Det enkla formspråket kompletteras med detaljer, som synliga knutpunkter av stål med genomgående muttrar, braskamin samt möbler av trä i olika dimensioner, vilket ger rummet en solid karaktär. Enkelheten återspeglas också i hur konstruktionen kom på plats:

– Stommen består av grova, sågade dimensioner. Om vi skulle rest dem med kran hade vi behövt den i flera dagar, så för att hålla nere kostnaden reste vi större delen av ramarna med vinschar, berättar Ruben Albertsson som bland annat byggt stommen. 

Träprisjuryn tilltalades också av att den stora ateljébyggnaden på ett självklart sätt är infogad i landskapet. Den västra gavelns stora industriport gör det möjligt att öppna rummet mot det omgivande landskapet. Långsidornas fönster kan å andra sidan täckas med de gedigna fönsterluckorna som i fasaden smälter in till en naturlig del av uttrycket. 

– Det är en byggnad som går att omforma men också inbjuder till rörelse och lek. Relationen mellan ute och inne blir betydelsefull, och när vi öppnar de stora dörrarna bjuder vi in naturen till huset, säger Anja Thedenius Johansson, arkitekt och byggherre.

Carmen Izquierdo kallar huset genuint och inspirerande:

– Var ligger arkitekturens essens om inte i rumspoesi genom material och ljus? Ateljén är en undersökning av just detta. Ett enda rum av trä, oändliga rum i tanke. Dess enkelhet ger en vacker och mång­fasetterad miljö att bo och verka i.

text Johanna Lundeberg

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.