Materialsnålt med öppen kontorslösning

AIS Reisen i Natters, Österrike av Snøhetta

När resebyrån AIS Reisen behövde ett nytt huvudkontor var det viktigt att den nya byggnaden speglade företagets kultur och klimatengagemang. Därför fick medarbetarna tillsammans med arkitekterna utveckla det arkitektoniska konceptet. 

Den fyra våningar höga byggnaden har fått en materialsnål konstruktion som kombinerarar ramar i limträ med KL-trä, främst i bjälklaget, och i den öppna planlösningen exponeras det ljusa träet i väggar, golv och tak, kompletterat med detaljer av svart stål. 

Ett omkopplingsbart luft- och vattenburet system ger byggnaden en behaglig temperatur och luftfuktighet, allt styrt av sensorer som reglerar när ventilationsluckorna ska vara öppna.  Regnvatten leds ner från taket och används för att vattna de 118 växter som bildar den gröna vägg som löper från marken och uppöver fasaden. Den stålkonstruktion som fungerar som växtspaljé bildar högst upp räcket till en balkong. Fasaden har behandlats med den japanska metoden shou sugi ban, där träet bränns för att göra det motståndskraftigt mot fukt.

Läs mer på snohetta.com

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.