Ombonade reden i väggen

Casa Wabi i Oaxaca, Mexiko av Kengo Kuma & Associates

Även hönor behöver en vacker och vilsam plats att slå sig ner på. Det tog Kengo Kuma fasta på när den mexikanska konstnärsstiftelsen Casa Wabi ville ha en skyddad plats för sina höns. Det nya hönshuset har utformats som en paviljong, där sammankopplade träskivor med en tjocklek på 30 millimeter bildar ett rutnät. Varje ruta fungerar som ett rede, där ett stålnät längst in ersätter ytterväggen och skapar ljus- och syreinsläpp. Träet har behandlats med shou sugi ban-teknik, vilket gör det hållbart och motståndskraftigt mot till exempel insektsangrepp och fukt.

Tack vare den öppna miljön hålls temperaturen i paviljongen behaglig, men en del av konstruktionen har också försetts med ett tak, skapat av fukttålig plywood, som både hjälper till att hålla stadga och ge hönorna extra skydd mot sol och eventuellt regn. Intill hönspaviljongen finns ett utrymme för att packa ägg, och därintill ska också en hönskarantän byggas, för de fall en höna är sjuk och behöver isoleras från flocken.

Läs mer på kkaa.co.jp

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.