Ovanlig kakbutik av Kuma

Sunny Hill i Tokyo, Japan av Kengo Kuma

I JAPAN FINNS det en gammal hantverksteknik som gått mellan slöjdare och hantverkare i generationer. Tekniken kallas Jigoku-gumi och betyder bokstavligen: »ett samverkande helvete«. Det skräckinjagande namnet härstammar inte bara från komplexiteten och svårigheten i att använda tekniken utan också från kunskapen om att det är nästintill omöjligt att ta isär en konstruktion som en gång blivit ihopsatt.

I det välbärgade området Aoyama, Tokyo, har Kengo Kuma Associates återupplivat, uppdaterat och tagit den gamla konstruktionstraditionen till nya imponerande höjder. Jigoku-gumi-tekniken går ut på att binda samman individuellt formade träribbor utan vare sig spik eller lim. Två skikt smala ribbor överlappar varandra och fixeras systematiskt med ett tredje skikt, tills hela konstruktionen fungerar som en sammanhållen struktur. Kengo Kuma beskriver detta som "essensen av japansk arkitektur" och liknar det vid att väva eller att sticka med garn.

Byggnaden hyser ett taiwanesiskt konditori, som specialiserat sig på ananaskakor. Konditoriets koncept är lika ovanlig som byggnaden: personalen bjuder in förbipasserande att gratis dricka te och smaka deras kakor. Om gästerna uppskattar upplevelsen är de välkomna att köpa med sig en tårta hem. Kengo Kuma gillade den här affärsidén och bidrog på sitt sätt.«

w| kkaa.co.jp

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration