Stockholms nya landmärken

Avluftningstorn i Stockholm, Sverige av Rundquist arkitekter

TVÅ STYCKEN 21 meter höga trätorn har nyligen rests i Nationalstadsparken i Stockholm – ett i Frescati och ett i Värtan. Deras funktion är att leda bort luft från Norra länken-tunneln som invigs i årsskiftet 2014/2015. Tornen har ritats av Rundquist Arkitekter och skjuter i höjden som två jättelika cigarrer. När solen skiner på dem glimmar de som guld.

Båda har formen av en vriden triangel och är byggda i limträsegment av korslimmade träskivor, som bearbetats i en cnc-fräs. På så sätt fick varje del en unik form som därefter har staplats och skruvats ihop, totalt 117 varv för att nå 20 meter. Varven består av sex delar varför varje torn inbegriper totalt 702 stycken unika element, alla skräddade ur den korslimmade skivan. För att binda samman dessa användes cirka 6 000, 400 millimeter långa, skruvar. Sex dragstänger löper inuti konstruktionen för att hålla ihop tornet. Dessa är fjäderbelastade för att stagen ska klara fuktrörelsen i tornet.

Spånplattor av Western red cedar, eller jättetuja som träslaget heter på svenska, klär tornen. Plattorna var det enda fasadmaterial som var aktuellt att använda för att kunna behålla tornens unika böljande former på ett bra sätt. Tornen levererades och konstruerades av Martinsons.«

w| rundquist.se

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration