Akustik och efterklang

Malmö Live i Malmö, Sverige av Schmidt Hammer Lassen arkitekter

Smäll en papperspåse och räkna sekunderna tills det blir tyst igen – i stort sett går det till så när man  räknar ut efterklangen i en konsertsal. Exakt 2,1 sekunder tar det tills det blir tyst i det nya konserthuset Malmö Live av Schmidt Hammer Lassen arkitekter.

Husets stora konsertsal rymmer 1 600 personer, och dess akustik är beräknad med hjälp av avancerade lasermätningar och 3d-modellering – förutom papperspåsarna, alltså. En grundprincip för bra akustik är att ta bort alla parallella ytor som skapar störande ekon och resonans. Väggarnas ojämna ytor sitter alltså inte där bara för att vara vackra – i dem sitter nyckeln till salens perfekt avvägda klang. De ekfanerade, olikformade lådorna kallas mondrianska element efter den holländska konstnären. Förutom att förhindra oväntade ekon sprider de ut ljudet i lokalen så att det låter likadant överallt. Panelerna kommer från den svenska tillverkaren Gustafs som specialiserat sig på akustikelement.«

w| shl.dk

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.