Blomsterpark med stegvist tak

Keukenhof i Lisse, Nederländerna av Mecanoo Architekten

Besökare till Keukenhofs världsberömda trädgårdar möts äntligen av en tydlig entré. Ihopvävda trianglar av limträ skapar ett imponerande tak över två volymer. Likt fem gigantiska trappsteg kliver taket uppåt och skapar dramatik och nivåskillnad. Taket omsluter och klänger sig fast vid och över de två volymerna. Den ena ser ut att bara vara ett plan, men övervåningen döljs av taket och får i stället sitt ljusinsläpp genom lanterniner. 

Det stora taket skapar även två torg. Ett på utsidan av parken som välkomnar besökarna och genom sin utformning guidar dem från parkeringen till entrén. På parkens insida svävar taket över ingångarna till restaurang och butik. Den glasade fasaden kan under varma dagar öppnas och erbjuder besökarna en panoramavy över parken.

De stora limträbalkarna i sitt triangulära arrangemang är klädda med koppar. Glas täcker öppningarna i trianglarna vilket skapar skydd och samtidigt tillåter ett vackert skuggspel på marken. Den holländska firman Mecanoo Architekten ligger bakom det 3 200 kvadratmeter stora projektet som även inkluderade 1,3 hektar av landskapsarkitektur.

Läs mer på mecanoo.nl

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.