Nutida tappning av gammal funktion

Villa Vught i Vught, Nederländerna av Mecanoo

En nederländsk »hoeve« är en samling lantgårdsbyggnader med en gemensam innergård, väderskyddad men ändå öppen. Samma typologi, men med en modern twist, har i den lilla orten Vught använts för att skapa en mindre kursgård i anslutning till ägarnas privata bostad.

Byggnaderna utgörs av tre distinkta volymer, där de två lägre är formade som två lador. Den ena innehåller kök, matsal och arbetsrum och den andra är skapad för att ta emot gäster. Här finns en stor studio för matlagningskurser och andra aktiviteter. Intill ladorna bildar den högre byggnaden, som innehåller familjens privata utrymmen, ett landmärke med vidunderlig utsikt från takterrassen. 

Det dominerande materialet i de tre volymerna är kl-trä. Träet har lämnats exponerat och som en tydlig del av designen. Den har kompletterats med en silvergran. Fasaden är klädd med mörk, bronsfärgad aluminium, vald för att harmonisera med det tak av korrugerad plåt som är vanligt på traktens lantgårdar.

Läs mer på mecanoo.nl

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.