5 tips på hur du rengör trallen

Publicerad 2022-04-13

Foto: Per Bergkvist

Efter aprilvädret kommer utomhussäsongen så sakteliga i gång, och det är dags att ta hand om trallen. Men räcker det med högtryckstvätt, såpa och vatten? Vilken olja behövs? Branchorganisationen Svenskt Trä listar de bästa tipsen för hur du ger din trall de bästa förutsättningarna inför säsongen.

– Det bästa tipset är att rengöra ofta. Rengör du några gånger per säsong så behöver det inte ta lång tid. Men man ska vara försiktig när det kommer till att använda högtryckstvätten. För högt tryck i strålen förstör istället trallen och det leder i många fall till stickor i fötterna resten av sommaren. Lågt tryck och gärna i kombination med en roterande borste fungerar bäst, säger Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä.

Det finns en rad olika sätt att rengöra sin uteplats på, men en grundregel är att fundera på hur smutsig ytan faktiskt är. De flesta vill att det ska gå snabbt och smärtfritt, och det bästa tipset blir därför att rengöra ofta så att inte smutsen sätter sig.

 

Fem tips på hur du tar hand om din trall:

1) Rengör med såpavatten i första hand
Om trallen inte är alltför smutsigt går det bra att tvätta med såpa och vatten, eller vatten med lut. Det finns också särskilda rengöringsmedel hos byggvaruhandeln som är lämpade just för rengöring av trall.

2) Använd högtryckstvätt med lågt tryck
Har det gått för lång tid mellan tvättarna kan det krävas andra hjälpmedel. Att tvätta med högtryckstvätt kan vara en lösning för att få bort mer envis smuts. Då är det viktigt att inte använda för högt tryck i strålen eftersom det kan rugga upp träytan och skapa flisor och skador.

3) Torr trall + behandling = bäst resultat
När trallen är ren behöver den behandlas eftersom en obehandlad yta riskerar att drabbas av små sprickor. Vänta tills att trallen är torr innan behandling, virket ska ha högst 16 % i fuktkvot. Annars finns det risk att oljan inte tas upp. Olja också gärna hela trallytan vid ett och samma tillfälle för att undvika skarvar och överlappningar. Fuktmätare finns i bygghandeln.

4) Behandla med träolja eller lasyr
Använd olja, färglös eller med pigment, eller lasyr. Pigmenterad träolja ska användas på till exempel en brunfärgad trall för att behålla sin bruna färg. Glöm inte att skydda ändträet med penetrerande grundolja och undvik att olja under den värsta pollensäsongen. Risken finns att oljningen blir pigmenterad av pollen och att den fram mot sommaren börjar mörkna. Olja in med jämna mellanrum för att behålla kvaliteten i din trall.

5) Fortsätt hålla rent
Det sista och bästa tipset, rengör ofta!

 

Mer tips finns på byggbeskrivningar.se

 

Byggbeskrivningar
Byggbeskrivningar.se visar på ett enkelt sätt hur man lyckas med sitt byggprojekt, både översiktligt och i detalj. Här finns till exempel pedagogiska beskrivningar i form av ritningar, realistiska illustrationer och instruktionsfilmer, samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan. På byggbeskrivningar.se finns även ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke, limträ eller lättbalkar. 

Bilder

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration