5 tips – så gör du trallen skinande ren

Publicerad 2024-04-15

Ta hand om trätrallen så håller den längre.

Våren är här och det är dags att rengöra trätrallen inför utesäsongen. Med rätt metoder kan den hållas i ett fint skick i många år. Branschorganisationen Svenskt Trä har listat fem värdefulla tips för hur du rengör utan onödigt slitage på ytan.

– Rengör trallen ofta, gärna några gånger per säsong så att inte smutsen sätter sig. Användning av högtryckstvätt är förvisso lockande men kräver försiktighet. Jag rekommenderar ett lågt tryck, gärna i kombination med en roterande borste för bästa resultat, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel, på Svenskt Trä.

Skonsam rengöring av trallen, steg för steg:

1) Rengör med såpavatten
Om trallen inte är alltför smutsigt går det bra att tvätta med såpa och vatten, eller vatten med lut. Det finns också särskilda rengöringsmedel hos byggvaruhandeln som är lämpade just för rengöring av trall.

2) Använd högtryckstvätt med lågt tryck
Har det gått för lång tid mellan tvättarna kan det krävas andra hjälpmedel. Att tvätta med högtryckstvätt kan vara en lösning för att få bort mer envis smuts. Då är det viktigt att inte använda för högt tryck i strålen eftersom det kan rugga upp träytan och skapa flisor och skador.

3) Torr trall + behandling = bäst resultat
När trallen är ren behöver den behandlas med träolja, eftersom en obehandlad yta riskerar att drabbas av små sprickor. Vänta tills att trallen är torr innan behandling, virket ska ha högst 16 procent fuktkvot*, annars finns det risk att träoljan inte tas upp. Olja också gärna in hela trallytan vid ett och samma tillfälle för att undvika skarvar och överlappningar.

4) Behandla med träolja eller lasyr
Använd träolja, färglös eller med pigment, eller lasyr. Pigmenterad träolja används på till exempel en brunfärgad trall för att den ska behålla sin färg. Glöm inte att skydda ändträet med penetrerande grundolja och undvik att olja in under den värsta pollensäsongen samt vid solsken (bäst är en varm, mulen dag). Risken finns annars att oljningen blir pigmenterad av pollen och att trallen börjar mörkna fram mot sommaren. Olja in med jämna mellanrum för att behålla kvaliteten i din trall.

5) Fortsätt hålla rent
Det sista och bästa tipset, rengör ofta!

Mer tips finns på byggbeskrivningar.se

*Fuktkvoten betyder kvoten av vattnets vikt och träets torrvikt. Kvoten kan kontrolleras med hjälp av en elektrisk fuktkvotsmätare, som finns att köpa i bygghandeln.

Om byggbeskrivningar
Byggbeskrivningar är till för dig som vill bygga i trä. I samarbete med Svensk bygghandel har vi sedan 1983 tagit fram många uppskattade byggbeskrivningar. Byggbeskrivningar.se visar på ett enkelt sätt hur du lyckas med ditt byggprojekt, både översiktligt och i detalj. Här finns till exempel pedagogiska beskrivningar i form av ritningar, realistiska illustrationer och instruktionsfilmer, samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan. På sajten finns även ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke, limträ eller lättbalkar.

Bilder

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration