Höstens och vinterns hetaste byggprojekt: Här är de tio sakerna vi helst bygger inomhus

Publicerad 2023-12-04

Bastun är mest populär bland hemmabyggarna.

Bastun är hemmafixarens mest populära byggprojekt just nu. Därefter följer byggen av innerväggar och carport. Det visar branschorganisationen Svenskt Träs senaste statistik över de mest nedladdade byggbeskrivningarna under höst- och vintersäsongen 2023.

Med höst- och vintersäsongen kommer också lusten att bygga och renovera bostädernas inomhusutrymmen. Svenskt Trä har satt samman en topp 10-lista över de mest populära byggprojekten för hemmafixaren, baserat på antalet beställda och nedladdade byggbeskrivningar från Svenskt Träs välbesökta sajt Byggbeskrivningar.se under hösten 2023.  

Höstens och vinterns topp tio mest populära byggprojekt 

  1. Bastu 
  2. Bygga innervägg 
  3. Carport 
  4. Enkelstugan 
  5. Enkelboden 
  6. Skruv- och spikguide 
  7. Lägga trägolv 
  8. Montera lister och profiler 
  9. Garage 
  10. Attefallshus 

Källa: Svenskt Trä. Statistiken bygger på antal beställda och nedladdade byggbeskrivningar under januari till december 2023.

– Vi vet att många passar på att lägga tid på bygg och renoveringsprojekt när de vistas mer inomhus, något som förgyller hemmamiljön. I höst och vinter kommer vi att bygga både bastu och flytta på väggar inne. Vi har också sett ett ökat intresse för att bygga carport och sätta upp mindre stugor på tomten, säger Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä. 

Trä, med sin lätthanterlighet, hållbarhet och estetiskt tilltalande egenskaper, fortsätter att vara ett populärt material för hemmafixare. Många söker också klimatsmarta alternativ, och enligt Johan Fröbel är trä det självklara byggmaterialet. 

– Det finns en önskan hos många att aktivt stödja miljövänliga val samtidigt som de föredrar naturliga material, som trä, för sig själva och sina familjer. Att det ofta är ett ekonomiskt fördelaktigt material är inte heller fel med tanke på det tuffa konjunkturläget, fortsätter han.  

För att underlätta för de som vill förverkliga sina byggdrömmar har Svenskt Trä utvecklat ett sextiotal kostnadsfria byggbeskrivningar. Från entréportaler till trädgården till bastu och Attefallshus – det finns något för alla betonar Johan Fröbel. 

– Byggbeskrivningarna utgör tydliga instruktioner och materialspecifikationer som är pedagogiska och lätta att förstå även för dem som är nya inom området. Vi har också tagit fram ett dimensioneringsprogram och andra snickartips som underlättar byggprojekten i hemma.   

Om Svenskt Träs byggbeskrivningar

I samarbete med Sveriges bygg- och trävaruhandlare har Svenskt Trä sedan 1983 tagit fram ett stort antal byggbeskrivningar, som alla finns att hitta på sajten byggbeskrivningar.se.

Byggbeskrivningarna visar på ett enkelt sätt hur man lyckas med sitt byggprojekt, både översiktligt och i detalj. Här finns till exempel pedagogiska beskrivningar i form av ritningar, realistiska illustrationer och instruktionsfilmer, samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan.

På sajten finns även ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke, limträ eller lättbalkar. Svenskt Träs byggbeskrivningar finns i tryckt format i bygghandeln och att ladda ned på byggbeskrivningar.se. Sajten har nära en miljon besökare per år.

Fler aktuella byggtips finns även på Facebook Byggbeskrivningar och Instagram Byggbeskrivningar.

Bilder

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration