I sommar bygger vi altan och trädäck

Publicerad 2022-06-27

Foto: Per Bergkvist

I sommar bygger vi altan och trädäck hemma. Det visar branschorganisationen Svenskt Träs årliga rankning över de mest populära byggprojekten. Fler låter även hemmet växa med ett mindre hus på tomten. "Enkelstugan", med ett rum och kök på antingen 40, 50 eller 60 kvadratmeter är ny på topp fem-listan.

– Att lägga tid på bygg-, renoverings- och trädgårdsprojekt under sommaren är för många lika med hemester, och något som i slutändan förlänger utomhussäsongen. Att använda trä i byggprojekt hemma känns som en självklarhet för de flesta. Det är ett lättarbetat material som är hållbart ur flera perspektiv. En rätt monterad uteplats i trä håller länge - och trä i sig självt är ett ekologiskt hållbart material som ger små avtryck på vårt klimat. Vi ser också en trend i att bygga till mindre hus på tomten likt ett attefallshus, säger Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä. 

 

Topp 5: saker vi bygger i sommar

  1. Altan
  2. Trädäck på mark
  3. Carport
  4. Staket och plank
  5. Enkelstugan

”Altan” toppar listan över de fem mest distribuerade, besökta och sålda byggbeskrivningar från Svenskt Trä, tätt följt att ”Trädäck på mark”. Ny på listan är ”Enkelstugan” som går att bygga i antingen 40, 50 och 60 kvadratmeter.

– Byggbeskrivningarna är överskådliga instruktioner, och är enkla att följa. Även ett större projekt som ”Enkelstugan” går att bygga för den händige utan så mycket erfarenhet. Just att bygga ett mindre hus på tomten är något som verkar ha ökat under – och efter – pandemin. Intresset för hemmet har helt enkel blivit större, och kanske ser man att ett extra hus kan ge gästerna möjlighet att sova över, eller så ser man det som en möjlig extra inkomst och hyr ut, säger Johan Fröbel.

 

Om byggbeskrivningar.se
Byggbeskrivningar.se visar på ett enkelt sätt hur man lyckas med sitt byggprojekt, både översiktligt och i detalj. Här finns till exempel pedagogiska beskrivningar i form av ritningar, realistiska illustrationer och instruktionsfilmer, samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan. På byggbeskrivningar.se finns även ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke eller limträ. Svenskt Träs byggbeskrivningar finns i tryckt format i bygghandeln och att ladda ned på byggbeskrivningar.se.

Bilder

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration