Nu lanseras AltanGuiden – för den som vill designa och bygga en altan

Publicerad 2023-06-28

Bild från designverktyget AltanGuiden.

Vill du skapa en unik altan? Leker du med tanken att ändra utseendet på tralldäcket? Branschorganisationen Svenskt Träs webbplats Byggbeskrivningar, lanserar nu AltanGuiden, ett helt nytt kostnadsfritt designverktyg för den som vill skapa en altan. Guiden kan även vara till hjälp om man vill ändra utseende eller byta trall på sin befintliga altan. Med det nya designverktyget får användaren möjlighet att måttanpassa sin altan med rätt dimensioner och får även med sig materialspecifikationer och arbetsritningar.

— Vi vet att just altanen finns på tio-i-topp-listan över många svenskars byggdrömmar. Så har det varit i alla år. Därför frågade jag mig själv, varför skulle vi inte kunna skapa ett verktyg där alla hemmabyggare får altanen rätt dimensionerad redan från början och även får en färdig material- och inköpslista med vad som behöver inhandlas hos bygghandeln? Nu är AltanGuiden här och jag hoppas att den ska komma till nytta för alla byggentusiaster där ute, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel, Svenskt Trä.

Med AltanGuidens omfattande designverktyg kan användaren skräddarsy sin altan, hela vägen från skiss till en exakt material- och inköpslista hos den lokala bygghandeln. I verktyget väljer man steg för steg önskad utformning och får sedan direkt fram en 3D-vy utifrån sina val, som visar hur det kommer att se ut. Användaren kan även släcka ned olika lager i skissen för att se hur de olika delarna är konstruerade och uppbyggda.

Målgruppen för AltanGuiden är konsumenter och mindre byggföretag som gör arbete åt konsumenter. 

– Den här lanseringen är första steget och guiden kommer att utvecklas mer. Redan efter sommaren tillkommer ytterligare designverktyg för den som vill bygga ett trädäck direkt på marken. Målet är att göra det enklare för konsumenter att uppnå sina byggvisioner, säger Johan Fröbel.

Så fungerar AltanGuiden

I designverktyget går det bland annat att välja på olika tralltyper och handelssorter samt vilken kulör och behandling som föredras. Dessutom finns det möjlighet att anpassa staket och trappor runt altanen.

AltanGuiden hjälper användaren att beräkna rätt dimension på bärlinor, golvbjälkar, golvbalkar i konstruktionsvirke eller limträ, samt ger användaren rätt anvisningar om plintavstånd enligt Boverket Byggregler, EKS 12.

När skissen är klar går den att skriva ut eller ladda ned och då får användaren även arbets-, fasad- och grundritningar samt information om infästningar, beslag och övrigt byggmaterial som krävs för att bygga projektet. Användaren får även en komplett materialspecifikation att ta med till sin lokala bygghandlare.

 

Mer information finns här:

AltanGuiden finns att hitta på byggbeskrivningar.se/altanguiden

 

Byggbeskrivningar är till för dig som vill bygga i trä. I samarbete med Svensk bygghandel har vi sedan 1983 tagit fram många uppskattade byggbeskrivningar.

Läs mer på byggbeskrivningar.se

Bilder

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration