Välrenommerad jury redo vid startskottet för Träpriset 2024

Publicerad 2022-10-26

Träprisjuryn 2024. Fv: Thomas Sandell, Camilla Schlyter, Rahel Belatchew, Mark Isitt. Foto: Jann Lipka

Träpriset är en av Sveriges största och viktigaste arkitekttävlingar och tilldelas vart fjärde år det byggnadsverk som bäst representerar god arkitektur i trä som speglar och utvecklar samtida arkitektur. Nu står fyra välmeriterade jurymedlemmar med bred erfarenhet inom arkitektur redo att möta kommande tävlingsbidrag i Träpriset 2024.

– Det ska bli spännande att ta pulsen på arkitektursverige och få se och uppleva det som har skapats de senaste fyra åren. Jag ser också mycket fram emot att få diskutera trä och arkitektur tillsammans med mina jurykollegor, säger Rahel Belatchew, arkitekt och ordförande för Träprisjuryn 2024. 

I takt med ett ökat fokus på hållbarhet, ökar träbyggandet och därigenom också intresset för det anrika Träpriset som delades ut första gången 1967. I dag slås tävlingsportarna upp och hålls sedan öppna för bidrag fram till den 25 januari 2023. Till tävlingen 2020 inkom 130 bidrag uppförda över hela landet och med stor variation.  

– Trä är tveklöst arkitekternas favoritmaterial just nu vilket delvis har med miljön att göra, men också med det oroliga världsläget. Plötsligt omfamnar vi det lokala. Landsorten tas till nåders och månghundraåriga svenska byggnadstraditioner dammas av. Som en av medlemmarna i Träprisjuryn ser jag fram emot att få uppleva det bästa inom svensk arkitektur, säger Mark Isitt, arkitekturkritiker och jurymedlem. 

Träprisjuryn 2024 består av Rahel Belatchew, arkitekt, Mark Isitt, arkitekturkritiker, författare och journalist, Thomas Sandell formgivare och arkitekt och Camilla Schlyter, arkitekt. Utöver juryn kommer Björn Johanson att finnas med som en vägledande expert till juryn. Björn är konstruktör och ansvarig för träprojekt på konstruktionsföretaget Bjerking.  

– Genom Björns betonade expertroll belyser vi vikten av ett korrekt tekniskt utförande och förståelse för trämaterialet. Det är viktigt med en ömsesidig respekt för både arkitekten och konstruktörens expertis då ett nära samarbete dem emellan ofta resulterar i den bästa arkitekturen, säger Alexander Nyberg, arkitekt och ansvarig för Träpriset på Svenskt Trä. 

En ny detalj i Träpriset 2024 är att processen från juryns urval och platsbesök fram till att vinnaren offentliggörs, kommer att filmas och sändas som ett tv-format där Lydia Capolicchio tar rollen som programledare. Lydia är journalist med bred erfarenhet och har bland annat lett Eurovision Song Contest och varit programledare på TV4. 

– Vår vilja med det här formatet är att nå ut bredare och utanför den invigda kretsen. Vi vill göra Träpriset mer känt och lättillgängligt för fler. Sverige är ett land där många snickrar och de flesta har en relation till materialet trä. Finns det tv-bolag eller streamingtjänster som vill sända vår produktion är vi öppna för ett samarbete, säger Alexander Nyberg.  

Varje Träpris innebär en spännande resa genom svensk träarkitektur och design med många goda exempel på träets möjligheter som material. Den senaste vinnaren av Träpriset var Ateljé i Södersvik på Rådmansö i Stockholms skärgård, ritad av Södersvik Arkitekturproduktion.  

– Träpriset har en stark position i branschen och eftersom det bara delas ut vart fjärde år hamnar det i en alldeles egen kategori vilket jag tror bidrar till att göra priset extra åtråvärt. Trä är också vårt allra vanligaste byggnadsmaterial som de flesta har en relation till, säger Rahel Belatchew.  

 

Mer om jurymedlemmarna

Rahel Belatchew är chefsarkitekt och grundare av Belatchew Arkitekter. Hon har en magisterexamen i arkitektur från EcoleSpécialed’Architecture i Paris, och har verkat som arkitekt i Paris, Luxemburg, Tokyo och Stockholm. Rahel har även startat den experimentella studion Belatchew Labs i syfte att finna lösningar på stadens utmaningar genom metodutveckling, digitalisering och hållbar arkitektur. Hon har utsetts till Årets arkitekt och arkitektkontoret har fått flera internationella utmärkelser. 

Mark Isitt är arkitekturkritiker, författare och journalist och har bidragit till att ge oss en unik förståelse för hur arkitektur påverkar i princip alla delar i vårt samhälle och våra liv idag. Mark är verksam på Göteborgs-Posten och är programledare för Stadsinspektionen i Sveriges Radio P1. Han har även medverkat i SVT:s programserie Hemma hos arkitekten. Sedan 2020 är han programledare för den svenska versionen av programmet Grand Designs i TV4. Mark tilldelades 2018 Sveriges Arkitekters kritikerpris. 

Thomas Sandell har i rollen som arkitekt och formgivare bidragit till att påverka utvecklingen inom arkitektur och design under de senaste decennierna. Han arbetar i dag som chefsarkitekt på Sandellsandberg – arkitektkontoret som han var med och grundade 1995 och som numera är en del av AFRY. Thomas är en generalist som njuter av att skapa och arbetar med projekt i alla skalor, från produktdesign till stadsplanering. Hans design har blivit tilldelad utmärkelsen Utmärkt svensk form inte mindre än elva gånger. 

Camilla Schlyter är arkitekt med stort intresse för hantverkstradition. Hon är också en innovatör som utvecklar nya byggsystem i trä där kvalitet på utformning och virke kombineras med kunskap om hantverk och industriell tillverkningsteknik.Camilla arbetar som projekterande arkitekt med kulturarvs- och restaureringsfrågor samt forskar inom industriellt trähusbyggande med RISE, LTU och svensk träbyggnadsindustri. Hon är även husarkitekt för Etnografiska museet i Stockholm på uppdrag av Statens Fastighetsverk.  

 

Inlämningsperioden för Träpriset 2024 

Inlämningsperioden öppnar i dag och pågår till 25 januari 2023. 
Besök www.svenskttra.se/trapriset2024 för att lämna in ett bidrag och läsa mer om tävlingskriterierna. 

 

Tidplan för Träpriset 2024 

Efter avslutad inlämningsperiod i slutet av januari 2023 inleder juryn urvalsskedet som omfattar en rad platsbesök runt om i Sverige. Urvalsprocessen är klar till sommaren 2023 och under sensommaren 2023 offentliggörs de nominerade objekten till Träpriset 2024. Träprisgalan äger rum våren 2024.

 

Om Träpriset 

Träpriset har delats ut av branschorganisationen Svenskt Trä sedan år 1967. De första Träprisen gick till upphovspersonen till en byggnad eller en träkonstruktion. Inför Träpriset år 1988 ändrades stadgarna till att delas ut till en enskild byggnad. Det är ett pris för god arkitektur och ska spegla och utveckla vår samtida arkitektur. Det tilldelas ett nytt byggnadsverk som uppförts i Sverige och färdigställts högst fyra år före inlämnandet, till exempel ett hus en bro eller anläggning. Trä ska användas med särskilda arkitektoniska kvaliteter och gärna i kombination med andra material. Den konstruktiva utformningen samt systemlösningar ska visa prov på kompetent bruk och behandling av trä. En viktig dimension att väga in i bedömningen är trämaterialets goda förutsättningar för hög resurseffektivitet och social, teknisk, miljömässig och ekonomisk hållbarhet för enskilda människor i samhället.

 

Tidigare Träpristagare 

2020 - Ateljé i Södersvik genom Anders Johansson & Anja Thedenius, Södersvik Arkitekturproduktion

2016 - Råå förskola genom DorteMandrup 

2012 - Skogssauna Tomtebo genom Meter Arkitektur 

2008 - Östra Kvarnskogen genom Brunnberg & Forshedarkitetkontor och Folkhem 

2004 - Universeum genom Wingårdh Arkitektkontor och Universeum 

2000 - Fritidshus Trosa skärgård genom arkitekterna genom arkitekterna Natasha Racki och Håkan Widjedal 

1996 - Zorns Textilkammare genom Anders Landström 

1992 - Informationsbyggnaden för Vuollerims Stenåldersby genom Per Persson och Mats Winsa, arkitekter och Ulf Westfal, intendent 

1988 - Villa Olby genom Torsten Askergren, arkitekt SAR och Kerstin Olby, byggherre 

1976 - Kurt Tenning, civilingenjör 

1972 - Jan Gezelius, arkitekt SAR 

1970 - Carl-Ivar Ringmar, arkitekt SAR 

1967 - Carl Nyrén, arkitekt SAR 

Bilder

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration