Naturliga spanska färger

Hus B i Berrocal, Spanien av Churtichaga+Quadra-Salcedo

PÅ DE KASTILIANSKA vidderna har nästan allting en gul ton. Landskapet är gult, årstiderna är gula. Vetet, blommorna och löven är gula. Arkitekterna bakom House B, som klamrar sig fast på en sluttning, valde därför en konstruktion helt i trä för att låta naturens egna färger dominera. Trots sin diskreta framtoning bildar huset ett estetiskt tilltalande landmärke på ängarna.

Arkitekterna, CH+QS Arquitectos, har minimerat onödigt utrymme i huset och på så vis konstruerat ett litet boende, nästan i miniatyr. Dess centrum domineras av ett stort vardagsrum, där två väggar helt utgörs av panoramafönster, ett mot öst och ett mot väst. Sovrum, toalett och husets privata delar har skjutits ut mot byggnadens ytterkanter.

Inredningen är i harmoni med omgivningen och är även den tillverkad i trä och befriade från överflödiga detaljer, vilket ger en varm känsla åt rummen. Detta förstärks av dämpad belysning som är centralstyrd. Men trä och dess naturliga lyster i alla ära, när det kom till ytterdörren och husets skorsten kunde arkitekterna inte låta bli att kräma på ordentligt med färg. De fick vara, just det, illgula.«

w| chqs.net

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration