Organiskt för mörk historia

Sleuk Rith Institute i Phnom Penh, Kambodja av Zaha Hadid

SOM ETT SLOTT lånat ur Game of Thrones kommer de geometriska formerna och trätornen att spegla sig i den intilliggande dammen. Byggnaden Sleuk Rith Institute började byggas i januari 2015 och datum för invigning är inte officiellt. Institutet blir en minnesbyggnad för arkivmaterial från Röda Khmernas tid vid makten under 1970-talet, då cirka 1,7 miljoner kambodjaner avrättades eller avled under tvångsarbete. Även ett bibliotek, ett centrum för forskning och en skola med inriktning på mänskliga rättigheter ska flytta in när allt är klart.

Arkitektbyrån Zaha Hadid ville skapa en organisk byggnad med plats för tankar, möten och reflektion. Institutet byggs i fem trämoduler som placeras som separata volymer i botten och länkas samman genom de olika våningsplanen. De fem tornen, tre till fem vån­ingar höga, skapar ljus och rymd. De geometriska formerna och de bärande strukturerna har inspirerats av kambodjansk tempeltradition.

Läs mer på zaha-hadid.com

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.