Hus med skal

Dikehaugen 12 i Trondheim, Norge av August Schmidt

BYMARKA ÄR ETT skogsområde alldeles intill Trondheim. Normerna är strikta för den som vill bygga här: diskret färgsättning, ett våningsplan och max 100 kvadratmeter invändig boyta. Här fanns rätt förutsättningar för arkitekten August Schmidts drömprojekt: en enkel familjevilla som presenterar alternativ till dagens strömlinjeformade byggmetoder.

Bakom fasadens obehandlade furuspån hittar man först en 1,4 meter tjock luftspalt som ger ett extra skalskydd. Det följs sedan av en 35 centimeter tjock regelstomme som invändigt är klädd med timmer. Väggarna är isolerade med cellulosa. Konstruktionen gör att huset når passivhusstandard. Dagsljuset hittar in genom nischer, eller snarare tunnlar, genom luft­spalten. För att minimera underhållet har allt virke lämnats obehandlat. Den lilla bod som fanns på platsen när bygget inleddes har fått en likadan luftspalt med spånfasad framför som det stora huset, och fungerar i dag som bastu.«

w| arkitektaugust.no

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.