Naturen och rummet förenas i öppen design

Haus am Bielersee i Bielsjön, Schweiz av Markus Schietsch

BIELSJÖN LIGGER VID Jurabergens fot i nordvästra Schweiz. Den 15 kilometer långa och nästan 80 meter djupa sjön är ett populärt turistmål, med vinodlingar längs bergsluttningarna. Här fick arkitekten Markus Schietsch i uppdrag att rita en semestervilla åt en privatkund.

Utformningen av den 240 kvadratmeter stora villan för tankarna till ett grekiskt tempel, trots materialvalet: limträbalkar tillsammans med en träregelstomme, klädd med stående panelbrädor. Arkitekten själv vill helst likna byggnaden vid ett skepp som seglar fram i gräshavet med björkskogen och strandkanten alldeles intill. Skeppsliknelsen är för övrigt inte helt långsökt, sjön svämmar ofta över i vårfloden. Då gäller det att se till att skydda byggnaderna intill stranden. Därav den 80 centimeter höga sockeln som, tillsammans med de pelarlika limträbalkarna, ger huset sin högtidligt tempelartade karaktär.«

w| markusschietsch.com

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.