Avskalat sommarhus

Fritidshus Viggsö i Stockholm, Sverige av Arrhov Frick Arkitektkontor

Arrhov Frick Arkitektkontor fick i uppdrag att bygga en liten sommarstuga på en begränsad yta. Den bergiga tomten täckt av vindpinad furu och ljung gav inspiration till en avskalad men ändå ombonad stuga. Viggsö är en ö utan vägar och fast förbindelse i Stockholms mellersta skärgård. Alla byggnadsdelarna skulle gå att frakta och förflytta effektivt. 

Huset har delats in i tre lika stora zoner – först en entrédel med kök, sovrum och badrum med ett loft för barn och gäster. Det följs av ett luftigt vardagsrum med utsikt i tre väderstreck. Sedan följer en lika stor terrass i den tredje sektionen. Terrassen är täckt av ett semitransparent tak med samma vågprofil som övrigt tak. Den interiöra delen är bara 40 kvadratmeter. Allt trä är lämnat synligt, även innertaket har en exponerad träyta.

Den enkla formen på huset möjliggör en enkel pelarkonstruktion bestående av tolv träpelare av limträ som är monterade på betongplintar. Tydliga snedstag mellan pelarna ger huset karaktär. En bärlina av limträ är monterad på insidan av pelarna. Allt trä är skyddat med Sioo träskyddsimpregnering.

w| arrhovfrick.se

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration