Avskalat och enkelt med tydlig utekontakt

Dear Farm i Baarle-Nassau, Nederländerna av Viva Architecture

När en nederländsk familj som föder upp kronhjortar skulle skapa sig ett nytt hem fick parningssäsongen styra materialvalet. Arkitekterna valde KL-trä bland annat eftersom det ger en snabb byggprocess.

Villan kallas Dear farm – en ordlek med Deer farm som betyder hjortfarm – och ligger i typisk jordbruksbygd i Baarle-Nassau i Nederländerna. På platsen stod tidigare en lada med lång fasad – en för området karaktäristisk jordbruksbyggnad. Kundens första önskemål var att bygga om huset, men vid närmare eftertanke bestämde man sig för att i stället riva det och bygga en ny, modern tolkning av den gamla hustypen.

Men det måste gå snabbt.

– Hjortarna behöver lugn och ro från parningssäsongen som startar i oktober fram tills ungarna föds på våren, så vi hade bara sex månader på oss att bygga huset. Vi visste att trä som material kortar ner tidsspannet för byggprocessen, eftersom man kan jobba både med in- och utsidan av huset samtidigt, säger Sylvie Bruyninckx, arkitekt på Viva Architecture, som ritat huset.

En annan anledning till valet av KL-trä var familjens begränsade budget.

– Trä är ett lätt material som ger en energieffektiv konstruktion utan behov av tunga väggkonstruktioner och dyra grundläggningar. Trä ger också automatiskt bra akustik, luftkvalitet och brandskydd. Dessutom är det vackert och hållbart. Vi tycker om känslan av det och det passar bra in med familjens visioner och ambitioner på gården, säger Sylvie Bruyninckx. 

Huset består av delar som är sammankopplade på längden. En vision med designen var att familjen alltid skulle kunna ha utsikt över kronhjortsfarmen.

– Vi har skapat utsiktspunkter och fönster från varje rum mot stallet och hagarna så att familjen alltid kan se hjortarna: när de vaknar, går och lägger sig, badar, lagar mat eller sitter vid tv:n. Eftersom all utsikt från huset är slående vacker ritade vi in kvadratiska fönster i två storlekar runt hela huset så att de kan se fält och ängar åt alla håll, men från olika vinklar beroende på om de ligger, sitter eller står, säger Sylvie Bruyninckx.

Taktegel av lera är typiskt för jordbruksbyggnader i området, men genom att man här lät tegelpannorna smycka även fasaden fick huset en annorlunda tvist. 

– Det var också billigare eftersom tegelstenar och annat fasadmaterial är dyrare än taktegel. Dessutom behövde vi inte ha några stuprännor och stuprör eftersom vattnet faller över tegelpannorna, säger Sylvie Bruyninckx. 

Gavlarna på huset kläddes med glas och aluminiumpaneler. Inuti huset lämnades träet bart och kompletterades med svartvita detaljer. 

– Att lämna träet naket visar verkligen husets »skelett« på riktigt. Det bidrog till känslan av den enkelhet som farmarlivet medför. Vi valde också att ha platsbyggd inredning av flerskiktsskivor av trä – kök, bänkar, skåp och skrivbord som sedan »kläs upp« av familjens ägodelar, säger Sylvie Bruyninckx.

Att man valde att lämna träet naket inom­hus hjälpte också ytterligare till att hålla budgeten.

Familjen är nöjd med huset och Viva Architecture är entusiastiska över att ha fått jobba med en så modig kund som vågade satsa på träinredning rakt igenom. Även om vissa konservativt lagda grannar ser på huset som »den fula ankungen« bland alla traditionella hus så har man fått positiv respons från byrådet och många utomstående. Arkitekterna som inte hade jobbat så mycket med KL-trä tidigare är inspirerade att snart göra det igen. 

– Vi har lärt oss mycket av detta bygge och hoppas att inom några år kunna bli specialister på KL-trä eftersom vi tror att det har stora fördelar även för större flerfamiljshus. Vi försöker nu att övertyga några av våra kunder om detta, säger Sylvie Bruyninckx.

Text Martina Nyhlin

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration