Trä skapar empati

Maggie's Oldham i Oldham, Storbritannien av dRMM

Att bygga för cancerpatienter kräver omtanke. Till synes små åtgärder kan vara viktiga, som att använda dörrhandtag av trä i stället för metall för att mildra fingrar som smärtar av kemoterapin. Eller att patienter som behandlats med radioterapi ska få rätt ljusnivå och färg på ljuset för deras känsliga hud, även på ett psykologiskt plan. Hur upplever patienten ett rum, vilken utsikt behövs för att skapa uppmuntran?

När DRMM med professor Alex de Rijke i spetsen skapade det senaste i raden av Maggie’s Centre i Oldham utanför Manchester var dessa bara några av de frågor som krävde speciell omsorg. Beslutet att använda trä kom delvis från byråns historik med att bygga med KL-trä. Storbritanniens första publika KL-träbyggnad, Kingsdaleskolan i London, ritades av DRMM. Sedan dess har de fortsatt och tillsammans med Arup och Züblin utvecklat KL-trä av lövträ, närmare bestämt tulpanträ. En annan orsak till att bygga med trä är att det inger hopp, humanitet och värme samt träets förmåga att binda koldioxid. 

Resultatet är en låg byggnad i ett plan, upphöjd på styltor som skapar en skyddad entré och en skuggig trädgård. Inuti huset ger en stor, oregelbunden, inglasad mjuk öppning mitt i huset karaktär. Hålet låter ett träd växa genom byggnaden, ett träd som både påminner om livet och skapar en naturlig avdelning för husets olika funktioner. Allt trä är av tulpanträ, även fasaden med sin frästa korrugerade profil.

Läs mer på drmm.co.uk

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration