Nu börjar inlämningen till Träpriset

15 oktober börjar anmälningsperioden för det prestigefyllda Träpriset som delas ut 2016. Både enskilda och juridiska personer kan lämna in förslag på träbyggnader fram till 15 januari 2015. Därefter påbörjar juryn arbetet med att välja ut bidrag för nominering. Träpriset 2012 resulterade i rekordmånga inskickade bidrag och Träprisets projektledare Per Bergkvist räknar med att det växande intresset för träbyggande kommer att leda till ett liknande scenario den här gången.

– Enligt en undersökning vi gjorde i vintras är Träpriset ett av de mest prestigefyllda arkitekturpriserna vi har i Sverige. Den synen och det ökande antalet anmälningar speglar den växande marknaden för träbyggande och att trä som material värderas allt högre. Inför träpriset 2012 fick vi in närmare 250 bidrag. Jag tror att vi kommer att få se något liknande även den här gången, säger Per Bergkvist.
 
Både privatpersoner och juridiska personer kan anmäla en byggnad och alla sorters träkonstruktioner är tillåtna. Kraven är att byggnaden är färdigställd, är högst fyra år gammal, att trä är viktig del i utformningen och att juryn kan besöka byggnaden. Träprisets jury består av fem namnkunniga arkitekter med bred erfarenhet av såväl nationell som internationell arkitektur. 

 
– Arbetet inleds med att varje jurymedlem går igenom de inskickade bidragen och enskilt plockar ut de mest intressanta. Av dessa väljer juryn sedan ut vilka de ska besöka. Bilderna kan skilja sig ganska mycket från hur byggnaderna ser ut verkligheten, varför juryn gärna vill se bidragen på nära håll, berättar Per Bergkvist.


 
Efter besöken beslutar juryn vilka bidrag som ska fotograferas och därefter utses de bidrag som ska nomineras. Dessa presenteras sedan i Svenskt Träs tidning Trä, i en turnerande utställning samt i boken Arkitektur i trä, som ges ut i samband med prisutdelningen.
 


– Både boken och utställningen är ett sätt att möta det växande intresset för trä både bland allmänheten och i bygg- och arkitektbranschen. Träets flexibilitet, hållbarhet och skönhet är tre faktorer som tillsammans stärkt dess position som material, säger Per Bergkvist. 

 
Träpriset har delats ut sedan 1967 och ger vinnaren en prissumma på 100 000 kronor. Den senaste vinnaren är Skogssaunan Tomtebo på halvön Norrlandet utanför Gävle. Den ritades av Meter Arkitektur i samarbete med beställarna Seitola-Gunnarsson och utfördes av Urfjällets Bygg.
 
Mer information om Träpriset 2016 finns på trapriset.se

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration