Stockholm Design Week 2021

Detta är den viktigaste veckan för skandinavisk design. Svenskt Trä är involverade i både online- och offlineaktiviteter under veckan, och vi har valt ut några av de mest intressanta aktiviteterna om du vill inspireras av trä under Stockholm Design Week.

Online event.jpg

Stockholm Design & Architectures Talks

Reinterpreting Scandinavian Vernacular

Orbaden-och-Atelje-Sodersvik-foto-Åke-Eson-Lindman.jpg
Foto: Åke E:son Lindman

2021-02-10, klockan 09:40-10:10

Seminariet handlar om dagens intresse för hur traditionella material och former kan tolkas och göras relevanta i vår samtida arkitektur.  

Talare är arkitekter från Träpriset 2020, vinnaren Atelje Södersvik och en av de nominerade - Hotell Orbaden. Moderator är Mark Isitt. Talare är Thomas Sandell på Sandell Sandberg, Hanna Michelson på Fria Folket, Anders Johansson på Södersvik Arkitektur och produktion. Evenemanget är på engelska. 

Läs mer 

Urban living-rooms - Sustainable interiors in wood

Sara Kulturhus-foto-Jonas-Westling.jpg
Foto: Martinsons/Jonas Westling

2021-02-10, klockan 14:20-14:50

Seminariet fokuserar på de inre utrymmena, där träets akustiska, taktila och estetiska egenskaper utnyttjas till fullo vid Sara Kulturhus i Skellefteå - en av världens största offentliga byggnader i trä.  

Organiserat av Svenskt Trä och Architects Sweden, inom ramen för utställningen Woodlife Sweden. Moderator är Lisa Daram, Lisa Daram Arkitektur och text. Talare är Maria Orvesten, White Arkitekter. Ola Rune, Claesson Koivisto Rune. Evenemanget är på engelska. 

Läs mer

Three design schools: engines in the innovation economy of Stockholm

2021-02-10, klockan 15:00-15:30

Seminariet berättar om vad dagens designstudenter arbetar med? Vilka är de största möjligheterna och utmaningarna i en post-covid värld?  

Moderator är Lia Forslund. Evenemanget är på engelska. 

Läs mer

Sveriges Arkitekter - Nominees for Guldstolen

2021-02-10, klockan 16:20 - 16:50

Under seminariet får vi en djupgående presentation av det fyra nominerade projektet för Guldstolen 2020. Sveriges arkitekter delar årligen ut Guldstolen till en nyligen avslutad inredning av hög arkitektonisk kvalitet. Evenemanget är på engelska. 

Läs mer

Inside Swedish Design

Stockholm auktionsverk - Onlineauktion

2021-02-08 – 2021-02-13

En onlineauktion hålls med föremål från de främsta möbelföretagen i Sverige på Stockholms Auktionsverk. Eventet innebär även en auktionsvisning, digitalt guidad tur, digital sändning av talks och onlineauktion 

Satsningen arrangeras av möbelklustret Interior Cluster Sweden i samverkan med Beckmans designhögskola, Svenskt Trä och Swedish Design Movement. Evenemanget är på engelska. 

Läs mer

Historia och Framtid – Svensk möbeldesign i utveckling

2021-02-09, klockan 11.00

Seminariet handlar om att stärka de ungas designhistoriska kunskap och om hur vi i större utsträckning kan hitta vägar för samarbete, kunskapsutbyte och bättre förståelse mellan akademi och industri.  

Deltagare: Lars Bülow, designer, arkitekt MSA, grundare Möbeldesignmuseum Stockholm Torsten Hild, Professor i möbeldesign, HDK vid Steneby, Gbg universitet. Ordförande i Akademien för inredningsarkitektur inom Sveriges Arkitekter. Agneta Stake, design manager och grundare, Nola Mika Lindblad, designstudent. Studerat vid Beckmans, nu fördjupning vid Konstfack. Aktuell med ett antal samarbeten i branschen. Evenemanget är på svenska. 

Läs mer

Svenskproducerade möbler – Hur möjliggör vi en ökad användning av lokalt producerat trä?

2021-02-09, klockan 13:00

Seminariet handlar om svenskt trä som går på export samtidigt som vi importerar trä från Nordamerika och Europa. Hur kan vi stärka samverkan mellan träindustrin och svensk möbelindustri?  

Moderator är Anne Marchal. Medverkande är Martin Johansson, Stolab, Lisa HillandMylhta, Thomas Wilsson, Kinnarps, Björn Nordin, Svenskt Trä. Evenemanget är på svenska. 

Läs mer

Vem gör vad i en cirkulär framtid? - Cirkulära framtidsscenarier 2030

2021-02-09, klockan 16.00

Seminariet handlar om olika framtidsscenarier som beskriver hur vi på ett cirkulärt sätt tillgodoser behov av möbler inom företag och offentlig sektor år 2030. Hur kommer vi att kunna/behöva samverka i framtiden? Vilka nya kunskaper krävs?  

Deltagare är Emma Rex, RISE Caroline Tottie, kategoriansvarig för kontor och förbrukning, SKL Kommentus Maria Olofsson, Brand Manager, OFFECCT Benny Hermansson, ägare, försäljnings- och marknadsansvarig, Gemla. Evenemanget är på svenska. 

Läs mer

Andra online events

Bjelin - Träd in i hus och hem

bjelin.png

2021-02-11, 12:00 - 12:50

Seminariet innehåller ett samtal kring det hållbara träet. Hur tänker inredare och arkitekter kring trä och hur drar de nytta av träets egenskaper? 

Moderator är Mark Isitt, arkitekturkritiker och programledare Svt & TV4Paneldeltagare är Hanna Nova Beatrice, chefredaktör, New Era MagazinePetra Gipp, arkitekt SARHelena Eliason, Joyn Studio, inredningsarkitekt SIR/MSANicholas Ymén, materialrådgivare BjelinAnna Ervast Öberg, arkitekt och ansvarig projektutvecklare för Cederhusen. Evenemanget är på svenska. 

Läs mer och registrera sig kostnadsfritt

 

Offline event.jpg

Event och händelser kopplat till Stockholm Design Week både digitala men även fysiska mötesplatser om trä och hållbarhet. 

Alla offline event

Möbeldesignmuseum - utställning Ex-Works

Exhibition-Ex-works.jpg

2020-10-10 – 2021-02-28

Under denna utställning visar designstudenter från Beckmans, HDK-Valand, Konstfack and Malmstens upp projekt online. 21 av 23 möbler är I trä.  

Läs mer

Malmstens, Konstfack och Beckmans – Superellipsen

Beckmans konstfack.jpg

2021-02-08 – 2021-02-13

Det hålls en utställning av Malmstens, Konstfack, Beckmans på Sergels torg i Stockholm 

Möt studenter från Malmstens och hör vad de har att säga om trä, hantverk och design. De tio designstudenterna har samarbetat med möbelproducenten Johanson Design för att skapa möbler till morgondagens skolor. 

Läs mer

Inside Swedish Design

insideswdesign.jpg

2021 02 08 - 2021 02 14

Det blir en digital och fysisk mötesplats med visning och talks som sänds från Stockhoms Auktionverks lokaler i Stockholm. Satsningen arrangeras i samverkan med Beckmans designhögskola, Svenskt Trä och Swedish Design Movement. Evenemanget är på engelska. 

Läs mer

Mylhta – Lansering av Lilla furuhyllan

2021 02 08 - 2021 02 14

Lansering av Lilla furuhyllan sker i samarbete med Carl Malmsten AB och Svenskt T. Signerade tolkningar av hyllan av Anna Kraitz, Matti Klenell och Lisa Hilland kommer att auktioneras utAlla är godkända av Carl Malmstens AB och kommer att säljas via Stockholm Auktionsverk. Evenemanget är på engelska. 

Läs mer

Skyltfönster NK - Marie-Louise Hellgren

marie-louise-hellgren-NK.jpg

2021 02 08 - 2021 02 14

I skyltfönstret på NK ser vi designer Marie-Louise Hellgrens återbrukade möbler från urtag från träbyggindustrin, återbruk från möbeltillverkning och containerfynd  

I fönstret syns band annat den korslimmade träsängen Spiderbed, pallen Lilla Snåland som produceras av Stolab och borstat furugolv från Norrlandsträ. 

Läs mer

Woodlife - Designing a circular future

Stolab©-Hellgren.jpg

2021 02 08 - 2021 02 14

En ny film om vår cirkulära framtid lanseras. Det finns sedan tidigare fyra filmer från Svenska institutet som ingår i samarbetet Woodlife Sweden om ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. 

Den här filmen handlar om Marie-Louise Hellgren, en pionjär inom upcycling-rörelsen i Sverige, för att utveckla en ny stol från återvinningsbara produkter. 

Läs mer

Verk - ett nytt, hållbart svenskt möbelföretag

2021-02-08 – 2021-02-14 10.00 – 16.00

Nu lanseras Verk, ett nytt svenskt möbelföretag, vars alster produceras i Sverige och är tillverkade enbart av svenska råvaror. I Verks första kollektion ingår design av David Ericsson, Linn Fredlund, Mia Cullin, Joacim Wahlström, Nils Ahrenberg och Gustav Winsth. Showroomet på Hornsgatan 79 är öppet måndag till fredag 10.00 – 16.00.

Läs mer

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration