Ida Norberg: affärschef på Bollsta Sågverk

Vad gör en affärschef?

Bollstasågen är ett av Sveriges största sågverk. Som affärschef är jag intäktsansvarig, det vill säga att jag ansvarar för all försäljning. Utöver det har jag också ett visst medarbetaransvar. Jag började som affärsutvecklare här på ”Bollsta” direkt efter min examen. Jag blev därefter biträdande affärschef och affärschef inom loppet av några år.

Det låter som ett ganska snabbt avancemang?

Ja, faktiskt. Jag är nog ett ganska bra exempel på den utveckling som skett de senaste åren, att jag som ung fick chansen. Vi jobbar jättehårt för att få in fler kvinnliga sommarvikarier i syfte att öka jämställdheten. Jag har själv sommarjobbat här på sågen, både som operatör och inom kundtjänst. Det var otroligt givande och gav mig en bra bild av branschen.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Det är nog variationen, att det hela tiden händer något nytt. Det är också väldigt roligt att ingå i arbetsgrupper där vi gemensamt hittar lösningar och fattar beslut som faktiskt gör skillnad. Vi verkar dessutom på en global marknad så jag har många internationella kontakter och reser en del, både inom Sverige och utomlands.

Hur jobbar ni med hållbarhet?

Det är helt rätt bransch sett till hållbarhetsfrågor och det pågår en otrolig utveckling. Vi har flera medarbetare som enbart jobbar med hållbarhetsfrågor, vi räknar på koldioxidavtryck och har en integrerad hållbarhetspolicy inom organisationen, för att nämna några exempel. Sedan jobbar vi också hårt för att produktionen ska vara så resurseffektiv som möjligt. Här är den tekniska utvecklingen till stor hjälp.

Det låter intressant, kan du berätta mer?

Den snabba tekniska utvecklingen är nog det allra häftigaste med skogs- och träindustrin. Vi har till exempel installerat en CT-skanner vid timmersorteringen, vilken gör att vi kan se en tredimensionell bild av varje stock innan vi ens har sågat upp den. Det ger oss en unik möjlighet att välja ut rätt stock till rätt produkt. Vi kan därmed nyttja råvaran på ett ännu bättre sätt. Ett annat exempel är att vi använder helt ny digital teknik vid justerverket, vilket är den del av sågen där virket sorteras och kapas i exakta längder. Vi får bättre möjligheter till uppföljning och utvärdering av arbetet och kan även där optimera produktionen på bästa sätt.

Vad gör du om tio år?

Om jag får drömma fritt vore det häftigt att vara sågverkschef. Det skulle vara kul att ansvara för ett helt sågverk!

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration