Svensk furu möter kinesisk möbeldesign

Publicerad 2016-02-01

Vad händer när en grupp kinesiska designer besöker Sverige, tar in den svenska naturen, kulturen och livsstilen och sedan åker tillbaka till Kina och skapar möbler i svensk furu för kinesiska konsumenter? Detta var förutsättningarna för Svenskt Träs projekt "Design for Sustainable Living" och resultatet har varit en annorlunda resa som har utmynnat i spännande möbler som presenterades under en utställning i Shanghai den 20 januari.

"Design for Sustainable Living" är ett samarbetsprojekt mellan Svenskt Trä och sju kända, kinesiska designer. Målet med projektet är att öka deras kunskap om att använda svensk furu i design och tillverkning av miljövänliga möbler samt att ytterligare sprida idén om en hållbar livsstil.

I maj 2015 bjöd Svenskt Trä in designerna att besöka Sverige. Under resan fick de se den svenska skogen, lära sig om hållbart skogsbruk och uppleva moderna sågverk samt besöka en IKEA-fabrik, Designhögskolan vid Umeå universitet, Carl Malmstens möbelskola och träffa svenska möbeldesigner. Studieresan gav dem inspiration och gedigen kunskap kring furu och svensk möbeldesign.

När designerna åkte tillbaka till Kina utformade och tillverkade de ett antal möbler i svenskt furu som lanserades under en utställning i Shanghai den 20 januari 2016.

- De kinesiskt designade möblerna i svensk furu fick ett varmt mottagande under utställningen. De kinesiska designerna och möbeltillverkarna som deltog i seminariet var imponerade över att materialet kunde kännas så exklusivt, säger Charlotte Dedye Apelgren chef interiör och design på Svenskt Trä.

Lanseringen stöddes av det svenska konsulatet i Shanghai, kinesiska branschorganisationer och utvalda medier.

Möblerna kommer att ställas ut i flera sammanhang i Kina under året och blir på så sätt en plattform för andra kinesiska designer, möbeltillverkare, lärare inom möbeldesign och importörer att uppleva svensk furu och utbyta idéer med varandra. Detta unika möte mellan svensk furu och högklassig kinesisk design är bara början. Flera av de kinesiska designerna i projektet uttryckte att nu när de upptäckt furu kommer de att använda materialet i andra projekt.

- Modern design för mig är att återgå till naturen. Att använda furu är att återgå till naturen. Jag kommer definitivt att använda furu mycket i framtida design. Det är livsbejakande och miljövänligt och därför kommer det att bli en ny trend, säger Zhu Xiaojie grundare av Opal Furniture.


De sju kinesiska designerna:

Xiaojie Zhu, Opal Furniture
Mer information och bilder
Film

Jamy Yang, Yang Design
Mer information och bilder
Film

Wei Wu, Dragonfly Gallery
Mer information och bilder
Film

Junjie Zhang, Sozen
Mer information och bilder
Film

Darui Chen, Maxmarko
Mer information och bilder
Film

Yanfei Chen, PUSU
Mer information och bilder
Film

Xu Ming, Design MVW
Mer information och bilder
Film

Fakta

Exporten av barrträ från Sverige till Kina har ökat stadigt de senaste åren. 2011 var första året exporten översteg 100 000 m3 och sedan dess har den ökat stadigt varje år. 2015 bedömer vi att exporten var ca 530 000 m3.

Kina bedöms som en av de marknader med störst potential för svenska trävaror. De flesta svenska sågverk exporterar till Kina och flera av de största företagen har försäljningskontor på plats i Kina.

Mer information om projektet

Kontaktperson:
Charlotte Dedye Apelgren, chef interiör och design, Svenskt Trä
Tel 070-661 78 81
charlotte.apelgren@svenskttra.se 

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationsansvarig, Svenskt Trä
Tel: 072-702 79 65
camilla.carlsson@svenskttra.se 

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration