Underhållstips för altan och trädäck på mark

Publicerad 2018-05-24

Underhålls altanen bäst med såpa eller vatten med lut? Det kan vara svårt att navigera bland högtryckstvättar och roterande borstar. Branschorganisationen Svenskt Trä reder ut hur man bäst underhåller altan och trädäck på mark.

Det finns många olika sätt att underhålla och rengöra en altan eller ett trädäck på mark. En bra början, om trallen inte är alltför smutsig, är att tvätta med såpa och vatten. Ett annat alternativ är att tvätta för hand med borste och vatten med lut. Det finns även särskilda rengöringsmedel att använda. Upplöst smuts går sedan att skölja bort med vatten.

Att tvätta med högtryckstvätt bör utföras med försiktighet då det kan rugga upp träytan. Det kan skapa sprickor och skada träytan. Brädor som är skadade eller fulla av sprickor sedan tidigare kan med fördel bytas ut redan innan tvättningen börjar.

- Tvätta inte med högtryckstvätt, i varje fall med för högt tryck i strålen, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä. Ytan på det impregnerade trävirket kan ruggas upp och man kan då få stickor i fötterna när man går barfota. Lågt tryck, gärna i kombination med en roterande borste, räcker väl, menar Johan Fröbel.

Att luttvätta trallen gör att den gröna färgen bleks mot en beige färg. Om ytan sedan lämnas obehandlad finns dock risk för sprickor, flisor och ytan blir inte vattenavvisande. För att minska risken för sprickor och för att få ytan vattenavvisande kan trallen med fördel oljas efter tvättning. Det finns oljor med och utan pigmenttillsats. Ska en brun trall oljas kan en brunpigmenterad olja vara lämplig för att återställa den ursprungliga kulören.

- Det är viktigt att vänta med att olja tills trallen torkat efter tvättningen. Man bör också se till att olja hela trallytan vid samma tillfälle för att undvika missprydande skarvar och överlappningar, olja vått-i-vått, säger Johan Fröbel.

Undvik att olja under den högsta pollensäsongen då risk finns att oljningen blir pigmenterad med pollen och att den fram mot sommaren börjar mörkna.

Byggbeskrivningar för altan och trädäck på mark
Svenskt Träs webbsida byggbeskrivningar.se riktar sig till händiga gör-det-självare som vill bygga på ett professionellt sätt. Webbsidan har mer än 50 000 besökare varje månad. Här får alla gör-det-självare fackmässig hjälp med att bygga allt från altan och bastu till skateboardramp och utedass, och även goda råd kring hur de kan renoverar till exempel fönster och tak.

Läs mer och hämta hem byggbeskrivningar på www.byggbeskrivningar.se.

Pressbilder

För mer information:
Johan Fröbel, chef distribution och teknik, Svenskt Trä
070-289 79 68, johan.frobel@svenskttra.se 

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationschef, Svenskt Trä
072-702 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se

 

 

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration