De blev nominerade till Träpriset 2016

Den 9 mars 2016 delar Svenskt Trä ut Träpriset för tolfte gången. Träpriset är ett arkitekturpris som tilldelas en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar tiden vi lever i. Av 139 insända bidrag så har nu tio blivit nominerade.

Tävlingen är öppen för alla typer av träkonstruktioner, förutsatt att trä utgör en betydande del i konstruktionen. Bidragen ska vara helt färdigställda, högst fyra år gamla och möjliga att besöka för Träprisjuryn.

– Kvaliteten på både material och byggnadstekniker har utvecklats liksom intresset bland både arkitekter och privatpersoner. Inom byggindustrin sker förändringar ganska långsamt men tittar man tillbaka så inser man att mycket ändå hänt sedan priset instiftades 1967, säger Per Bergkvist på Svenskt Trä och ansvarig för Träpriset sedan 1992.

Träpriset delas ut vart fjärde år och sedan det instiftades har skiftande typer av byggnader vunnit priset. Skogssaunan Tomtebo utanför Gävle vann priset 2012. Den ritades av Meter Arkitektur i samarbete med beställarna Seitola-Gunnarsson. Dessförinnan, år 2008, gick Träpriset till bostadsområdet Östra Kvarnskogen i Sollentuna, ritat av Brunnberg och Forshed arkitektkontor för Folkhems räkning.

Vinnaren av Träpriset 2016 kommer att presenteras på Nalen i Stockholm den 9 mars 2016. Den tolfte pristagaren i ordningen får då ta emot träprisstatyetten och prissumman på 100 000 kronor. Ceremonin inleds med ett seminarium om hållbar arkitektur, fortsätter med en presentation av de nominerade förslagen och 2016 års Träprisvinnare utses samt avslutas med mingel.

De nominerade
Emils Backe, villa, Smedstorp, Trosa  
Fritidshus Kyrkesund, fritidshus, Kyrkesund, Tjörn  
Ljungdalen, fritidshus, Brännan, Ljungdalen, Härjedalen  
Mölle By The Sea, villa, Mölle, Höganäs  
Naturum Tåkern, naturum, Glänås, Väderstad
Råå Förskola, förskola, Råå, Helsingborg  
Skagershuset, flerbostadshus, Årsta, Stockholm  
Strandparken, Hus B, flerbostadshus, Sundbyberg  
Trätornen i Nationalstadsparken, avluftstorn, Nationalstadsparken, Stockholm  
Villa Eder-Hederus, villa (tillbyggnad), Kummelnäs, Nacka  

Se de nominerade bidragen här

För mer information:
Per Bergkvist, Rådgivare Träprodukter och ansvarig Träpriset
Tel: 08-762 79 84, per.bergkvist@svenskttra.se

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationsansvarig Svenskt Trä
Tel: 072-702 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.