”Enda möjligheten för planeten är att bygga i trä”

Antalet bostäder i världen behöver fördubblas inom några decennier, samtidigt som byggbranschens klimatpåverkan är stor. Under seminariet Ingenjörsmässigt byggande i trä spred Svenskt Trä och en rad experter kunskap om hur effektivt och attraktivt byggande kan kombineras med miljömässig hållbarhet.

Sverige bygger som aldrig förr och tendensen går igen globalt. Möjligheterna är många, liksom utmaningarna, och behovet av att lära, diskutera och inspireras för att fatta rätt beslut i vardagen är stort.

När Svenskt Trä bjöd in projektörer, konstruktörer, arkitekter och studenter till seminariet Ingenjörsmässigt byggande i trä i Göteborg var intresset ännu större än arrangörerna kunnat hoppas på.

− Byggandet i trä ökar rekordmycket och vi har prickat helt rätt med vår serie av seminarier. Branschen hungrar efter mer kunskap om innovation, samarbete och hållbarhet inom träbyggande, säger Johan Fröbel, chef distribution och teknik på Svenskt Trä.

Måste tänka om
I en fullsatt kongresshall fick närmare 500 personer lyssna på en rad nationella och internationella experter som talade om träets tekniska, arkitektoniska och, inte minst, miljömässiga fördelar.

Pirmin Jung från schweiziska ingenjörsbyrån Pirmin Jung Ingeniure AG, som har gjort en rad uppmärksammade projekt i Schweiz och Tyskland, inledde dagen och utgick från det stora behovet av nya bostäder.

− Den starka urbaniseringen ställer oerhörda krav på byggbranschen. Vi vet hur stora negativa klimatavtryck branschen gör och måste tänka om för att inte försämra vår miljö ytterligare. Som jag ser det är enda möjligheten för planeten att vi bygger allt mer i trä, sa han.

Möjligheter och fördelar
Flera av talarna återkom till de tankar som Pirmin Jung väckte. En annan röd tråd genom dagen var träets både funktionella och arkitektoniska möjligheter. Birgit Östman, forskare på SP Hållbar Samhällsbyggnad, redogjorde för träets höga brandmotstånd. Roberto Crocetti, professor på Lunds Tekniska Högskola, pratade om hur träets goda bärkraft ger konstruktions- och gestaltningsmässiga fördelar. Pontus Thorsson, teknisk doktor i akustik, avfärdade alla myter om trä och ljud.

− Det går alldeles utmärkt att kombinera träbyggande med höga ljudkrav. Vi borde snarare vända på perspektivet och fråga oss hur andra material fungerar. Vad gäller till exempel vibrationer som skapar ljud ger trä mindre problem än andra konstruktionsmaterial, sa han.

Vackert och spektakulärt
Deltagarna på seminariet fick också en rejäl dos med fascinerande och inspirerande exempel på hur trä kan användas estetiskt och arkitektoniskt – från vackert och innovativt till högt och spektakulärt.

Magne Aanstad Bjertnes från Sweco Norge AS, berättade bland annat om Oslos flygplats Gardermoen och bostadshuset Treet i Bergen, världens högsta träbyggnad med sina 51 meter. Thomas Rohner, professor vid Berns universitet, visade hur digital spetsteknik kan bidra till att realisera arkitekters mest kreativa visioner för träbyggande.

Till sist var det dags för Magnus Silfverhielm, professor vid Linnéuniversitetet och verksam på Aix Arkitekter, att prata om trä bortom tekniken och lyfta fram materialets sinnliga aspekter.

− Trä är utmärkt för industriellt byggande och gör byggbranschen mer hållbar, men vi ska inte heller glömma bort träets emotionella och sinnliga egenskaper. Värmen, doften, det visuella och hur materialet känns mot handen. Jag brukar säga att trä är demokratiskt, eftersom det svarar på tilltal medan andra byggnadsmaterial är stumma.  

Fakta
Seminariet Ingenjörsmässigt byggande i trä hölls på Svenska mässan den 18 oktober. Ett tips för den som vill lära mer om möjligheterna med trä är att läsa nya Limträhandbok Del 1-3 och Dimensionering av träkonstruktioner del 1-3 som Svenskt Trä gett ut. Ett annat är att hålla utkik efter fler av de uppskattade kunskapsdagar och föreläsningar som Svenskt Trä arrangerar. Nästa seminarium planeras att hållas i Malmö våren 2017. 

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration